EU: Fullvaccinerade bör få resa fritt
Foto: Getty Images
Nyheter | resor

EU: Fullvaccinerade bör få resa fritt

Personer som är fullvaccinerade mot covid-19 ska slippa ta covidtest och inte behöva sitta i karantän vid resor inom EU. Det föreslår EU-kommissionen.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-05-31

Det gäller två veckor efter att man är fullvaccinerad och det ska även gälla personer som haft covid-19 och fått en dos av ett så kallat två-dosvaccin.

Tack vare alla vaccinationer kan EU nu se ett minskat antal fall av smittade och vill på det här sättet ta ytterligare ett steg mot att alla ska kunna röra sig fritt igen.

– I den här kontexten tar nu medlemsstaterna långsamt bort covid-19-restriktionerna både nationellt och när det gäller resor, säger EU-kommisionären Didier Reynders i ett pressmeddelande och fortsätter:

­– Vi föreslår att medlemsländerna samordnar det gradvisa lyftandet av begränsningarna i den fria rörligheten, och har då i åtanke det nya redskapet: EU:s digitala covid-certifikat. Vi förväntar oss nu att medlemsländerna använder det här verktyget på bästa sätt och rekommendationen är att tillåta alla att röra sig fritt och tryggt igen.

Även barn ska slippa karantänsreglerna för att familjer inte ska splittras.

Sen kommer det även att finnas en nödbromsmekanism som gör att medlemsländer kan införa reserestriktioner igen om smittan tar fart igen.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-05-31

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas