Få restauranger sänker priserna
Krogmoms, restaurangmoms, hamburgare Foto Colourbox
Nyheter

Få restauranger sänker priserna

Den omdebatterade krogmomssänkning som prioriterades framför sänkt skatt för pensionärer har hittills inte gett någon större effekt på matpriserna.

Publicerad 2012-01-12

Bara en av sju restauranger i de svenska storstäderna har sänkt sina matpriser rakt av, rapporterar DN, som har undersökt hur den sänkta restaurangmomsen har påverkat priserna på 329 restauranger i Malmö, Göteborg och Stockholm.
Och trots att momsen sänkts med 13 procentenheter så är medelsänkningen på de rätter som blivit billigare bara 8 procent.

– Det är naturligtvis ett beklagligt resultat, säger Eva Östling Ollén, vd på Sveriges Hotell- och restaurangföretagare, SHR till DN.

Momssänkningen gäller dock bara mat som förtärs i restauranglokalen. För hämtmat var momsen redan tidigare 12%, vilket gör att sänkningen inte har så stor effekt på take away-restauranger.

På en av Veteranenredaktionen ofta besökt lunchrestaurang har man rent av höjt priserna, med motiveringen att råvarupriserna ökat och att man ämnar nyanställa.

Den huvudsakliga orsaken till sänkt moms var just att restaurangerna genom ökad omsättning skulle ha råd att anställa fler, vilket i sin tur skulle ge jobb åt arbetslösa ungdomar. Och SHR uppmanar sina medlemmar att både sänka priserna och nyanställa.

– Det är oerhört viktigt. Om branschen inte levererar resultat så är jag övertygad om att reformen inte kommer att finnas kvar särskilt länge, säger Eva Östling Ollén till DN.

Enligt forskare är det dock troligare att momssänkningen används för att höja lönerna hos de redan anställda, skriver Svenska Dagbladet, som citera Lars Calmfors, professor i nationalekonomi och tidigare ordförande för Finanspolitiska rådet med uppdrag att utvärdera regeringens politik. Han menar att stödet i forskningen för att åtgärden skulle sänka arbetslösheten är svagt.

Snabbmatskedjan McDonalds är en av dem som nyanställer. 600 nya jobb utannonseras på hamburgerjättens hemsida. Samtidigt sänker man priserna på ”sina mest populära produkter”.

I sommar ska Konjunkturinstitutet redovisa hur priserna har utvecklats. Effekten på jobben ska vara utredd senast den 1 januari 2014.

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas