Nyheter

Fastighetsskatt kan förändras på nytt

Publicerad 2010-02-19

Den borgerliga majoriteten i riksdagens skatteutskott vill att regeringen sätter i gång en utredning som tittar på möjligheten att avskaffa fastighetstaxeringen på bostäder.

Den statliga fastighetsskatten på småhus och bostäder i hyreshus ersattes den 1 januari 2008 av en kommunal fastighetsavgift. För småhus skrevs avgiften till 6 000 kronor per år, men högst 0,75 procent av taxeringsvärdet. Kopplingen mellan taxeringsvärdet och fastighetsavgiftens storlek lever alltså fortfarande kvar i de fall där det leder till en lägre avgift.

Flera riksdagsmotioner har kritiserat dagens system. De menar att det uppstår problem när till synes likvärdiga boenden värderas olika, och det leder till att systemet upplevs orättvist. Dessutom kostar administrationen av fastighetsskatten mycket, lyder huvudargumenten.

Tydligare system
Utskottets borgerliga majoritet hänger nu alltså på kritiken: utredningen bör undersöka möjligheten att slopa fastighetstaxeringen på bostäder, och om det är möjligt att kopplingen till marknadspriset tas bort också för bostäder som ska ha lägre avgift än 6 000 kronor.

Tanken är inte att avgifterna ska höjas utan att det ska bli ett tydligare system.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet reserverar sig gemensamt. De anser att fastighetstaxeringen bör finnas kvar.

I debatten har oppositionen dessutom flaggat för att man vill höja fastighetsskatten för ”de dyraste villorna”.

Valvinnare
2006 års kanske viktigaste valvinnarfråga för alliansen – sänkningen och förändringen av fastighetsskatten – kan alltså komma att få en roll även i 2010 års valrörelse.

Den 10 mars ska frågan om en utredning upp i riksdagen för debatt och avgörande.

Text: Jan Arleij
 

 

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas