Nyheter | Omsorg | Varningstecken

Förtroende för äldreomsorg sjunker

Svenskarnas tilltro till äldreomsorgens kvalitet är lågt och fortsätter sjunka, visar en omfattande opinionsundersökning.

Jan Arleij
Publicerad 2016-04-05

Oavsett demografisk grupp – män som kvinnor, unga som gamla, fattiga som rika – ligger förtroendet för äldreomsorgen på bedrövliga nivåer. Det visar en opinionsmätning från tidningen Dagens Samhälle och Demoskop.

Sjunkande nivå

Frågan ”Hur stort förtroende känner du för kvaliteten på äldreomsorgen i Sverige?” har ställts till 1 100 intervjuade per månad under perioden 7 oktober 2015 till 7 mars 2016.

För perioden januari-mars 2016 uppger 15 procent att man har ganska stort eller mycket stort förtroende, en nedgång med 0,4 procentenheter jämfört med oktober-december 2015.

”De största nedgångarna syns bland låginkomsttagare och personer som bor på landsbygden, där förtroende backar med 4,6 procentenheter det senaste kvartalet”, skriver Dagens Samhälle.

Förblir ett sorgebarn

Äldreomsorgen förblir sorgebarnet när allmänhetens förtroende för välfärden ska mätas, konstaterar tidningen.

”Det är det område där tilliten till verksamhetens kvalitet är som lägst, och situationen för äldre pekas ständigt ut som ett av de viktigaste välfärdsproblemen att åtgärda.”

Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se

Jan Arleij
Publicerad 2016-04-05

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas