Nyheter

Hon debuterade vid 70

Publicerad 2010-12-23

Inger Henricssons roman Stannfåglarna bygger på historien om hennes farmor och farfar som stannade kvar i Sverige och Norrland under slutet av 1800-talet när många andra svenskar emigrerade till Amerika. Idén till boken växte fram under lång tid.
– Det är många bekanta till mig som har sagt att någon borde skriva om Kristina, som var min farmor, och det har jag också tyckt, men aldrig själv känt mig kallad. Men till slut så kom jag över den ”vågagränsen”, säger Inger Henricsson.

Intresset för att skriva har alltid funnits där och när barnen var små skrev hon ofta noveller som publicerades i olika tidningar. Som pensionär fick hon tid och lust att skriva igen.
– På något sätt är det som att det här att jag har fyllt 70 är mer intressant än att jag har gett ut en bok. Först blev jag lite småirriterad över det, men nu tycker jag att det är lite roligt. Jag känner att det finns en trygghet i att ha fyllt 70. Vissa saker kan man inte skriva om förrän man har uppnått en viss ålder.

Men att hitta ett förlag som vill satsa på en äldre okänd författare är inte det lättaste.
– Det är klart att de har svårt att se att jag kommer komma med fler böcker framöver, och att se mig sitta i morgonsofforna och prata.
Men Inger Henricsson lyckades. Det lilla förlaget Bokverket som också erbjuder kurser för den som vill skriva tog sig an hennes manus.
– Men jag hade redan från början bestämt mig för att om ingen tar boken då trycker jag den själv, säger Inger Henricsson bestämt.

Och hon tycker att fler borde skriva ner sitt liv.
– Jag menar att alla har något att berätta. Vill man inte skriva, läs in på band! Barn eller barnbarn kanske inte är intresserade just nu, men jag lovar att när man blir äldre så blir man intresserad och undrar hur var det egentligen? Och då kanske inte farmor eller farfar lever längre. Jag tror att det är extra viktigt i den tid vi lever nu när olika generationer inte står lika nära varandra.

Inger Henricssons har själv gått en skrivarkurs men hennes tips till den som vill komma igång med skrivandet är enkelt:
– Tänk inte på vad andra ska tycka eller tänka om det du skriver!

Ylva Larsson
ylva.larsson@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas