Hur säkert kör du?
Nyheter | Testförare sökes
Foto: Colourbox

Hur säkert kör du?

Genom att låta en app mäta resvägar, hastigheter och kurvtagning kan du få reda på hur ditt körbeteende påverkar säkerheten.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2019-02-26

Testet, som arrangeras av ett försäkringsbolag, pågår under trettio dagar, till och med slutet av mars, och ska omfatta minst 2000 personer, men vem som helst får vara med. Nu söker man testförare, och gärna seniorer.

– I testet anmäler man vilken ålder som man har. Därför går det att dra slutsatser på vilka risker som äldre utsätter sig för, säger Johan Flanke som jobbar med PR åt Länsförsäkringar som ligger bakom testet.

Utöver ålderskategori är det enda deltagarna anger sin e-postadress (för att få sitt resultat).

– Vi tittar på hur testförare hanterar gaspedalen, vilka vägval de gör, hur mycket de använder sin mobiltelefon under färd och vilka trafiksituationer de utsätter sig för, säger Björn Schedwin, affärsområdeschef på Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän.

Påverka sitt körsätt

Tanken är att man ska få möjlighet att påverka sitt körsätt i rätt riktning, samtidigt som försäkringsbolaget lär sig mer om hur trafiksituationen ser ut i stort.

– Vissa testförare kommer att få höga betyg för sitt körbeteende och sina vägval och stärks av det. Andra blir medvetna om att de behöver förändra sitt beteende eftersom de utgör en risk för både sig själva och andra.

Känner inte skillnad

Det är meningen att man som testförare bara ska ladda ner appen för testet och sedan ta med mobilen i bilen när man kör. Men appen känner inte skillnad på när du kör själv, är passagerare eller åker kollektivtrafik, så det kan hända att du får justera ditt resultat i efterhand.

Är du nyfiken på att bli testförare? Här kan du läsa mer och ladda ner appen: http://30dagar.ridesafe.se/

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2019-02-26
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas