”Inför ett nationellt vaccinationsprogram för äldre”
Foto Colourbox
Nyheter | vaccinationer

”Inför ett nationellt vaccinationsprogram för äldre”

SPF Seniorerna har i många år krävt ett nationellt vaccinationsprogram för äldre. Generalsekreteraren Peter Sikström deltog i Sveriges Radio Studio Ett i fredags (13/11) för att ännu en gång förklara varför det är så viktigt.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-11-17

– Vi ser att äldre drabbas mycket hårdare av de här sjukdomarna som medelålders och yngre kanske klarar av lite lättare och därför är det viktigt att vi vaccinerar dem för bland annat influensa, bältros, pneumokocker, alltså lunginflammation, så att de inte belastar sjukvården när det blir toppar där, säger Peter Sikström i Studio Ett.

 SPF Seniorerna, SKPF Pensionärerna och PRO skrev tillsammans med Lif – de forskande läkemedelsföretagen en text om detta på DN Debatt nyligen. ”Det är obegripligt att regeringen inte vill införa ett program som skulle rädda många äldres liv”

Peter Sikström.

– I dag finns inget vaccinationsprogram för äldre. Många regioner erbjuder till subventionerat pris eller att man får betala det helt själv, några få har kanske ett normalt år det helt subventionerat. Vi vill se ett nationellt program där vi har lika regler över hela landet där de som vill bli vaccinerade blir det så att vi slipper ha dem under topparna i sjukvården, säger Peter Sikström.

 I år har det dock varit gratis eftersom alla regioner gått ihop om det.

– Det normala är att det inte är så. Vi vill att det även när det inte är pandemiår ska vara kostnadsfritt, säger Peter Sikström.

 Reaktionerna efter debattartikeln i DN har varit ljummen från regeringens håll.

– Regeringen har inte för avsikt att ta i frågan under året utan istället är det socialutskottet som nu försöker samla sig till ett agerande.

 På en fråga i Studio Ett om man kanske ska ha en viss förståelse för att regeringen under ett år som detta med coronapandemin som tagit upp mycket resurser dröjer med frågan svarar Peter Sikström:

– I år har jag full förståelse för det men eftersom Folkhälsomyndigheten kom med dessa rekommendationer redan 2016 har jag väldigt lite förståelse för att man inte tagit tag i frågan innan pandemin bröt ut.

Du hittar hela radioinslaget här.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-11-17

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas