Nyheter

Inga övergrepp bakom sensationell comeback

Harper Lee ska komma med en uppföljare till succén To Kill a Mockingbird (Dödssynden på svenska) efter 55 år. Men blir den 88-åriga författaren utnyttjad?

Publicerad 2015-04-13

I Sverige har Stieg Larssons – mycket lönsamma – karaktärer återuppstått efter hans död i form av en ny Milennium-bok författad av David Lagercrantz. Här om året hade vi en omdebatterad situation där Alice Babs anhöriga hade olika syn på hennes förmåga att ta emot vänner. Nu är det en av USAs största författares verk som varit föremål för debatt, på grund av författarens demenssjukdom.

I USA är To Kill a Mockingbird en av de mest kända romanerna och i princip obligatorisk läsning för landets studenter. Att boken får en uppföljare efter 55 år är alltså en sensation.

Men den nya boken har väckt frågor. I hela sitt liv har Harper Lee nämligen envist hållit fast vid att hon varken tänker skriva eller ge ut fler böcker, skriver New York Times. Den 88-åriga författaren är idag demenssjuk med nedsatt syn och hörsel, och plötsligt ska hon alltså göra come back på författarscenen.

Det är Lees jurist som har upptäckt ett hittills opublicerat manus med samma huvudperson som i Dödssynden, möjligen en förlaga till den färdiga storsäljaren, och som förlaget Harper Collins nu ger ut.

Anhöriga och vänner har ifrågasatt om Harper Lee själv är i stånd att fatta sådana beslut, och man har till och med låtit Alabama utreda om juristen och förlaget gör sig skyldig till någon form av övergrepp genom att ge ut boken, som är en försäljningssuccé långt innan den kommit ut.

Utredningen har nu kommit fram till att misstankarna är ogrundade, skriver bland andra The Guardian.

 

 

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas