Nyheter

Ingen skattesänkning till pensionärer

Publicerad 2011-08-17

Argumentet är den ekonomiska oron i världen och risken för att reformen skulle bidra till att göra de svenska offentliga finanserna instabila.

Skattesänkningen utlovades så sent som i vårbudgeten skulle få kosta 2,3 miljarder och träda i kraft 2012.

I snitt skulle sänkningen vara värd 100 kronor i månaden, med inriktningen att pensionärer med lägre inkomst skulle få mindre och pensionärer med inkomst över en halv miljon skulle få mer.

Kanske valåret 2014
Inte heller ser Moderaterna att man kan genomföra det femte jobbskatteavdraget. Nej också till att höja brytpunkten för att betala statlig inkomstsskatt, vilket skulle ha kostat tre miljarder.

– Vi bedömer inte att det finns de säkerhetsmarginaler som vi vill ha, alltså ett större reformutrymme för 2012, och i ett sådant läge är det riktigt att skjuta på löften om inkomstskattssänkningar och sänkta skatter till pensionärer, säger Fredrik Reinfeldt.

Han utesluter däremot inte att reformerna kan komma att genomföras under den senare delen av mandatperioden, framåt 2014.

– Men det ska också vägas där och då huruvida det verkligen finns ett utrymme.

Momsbesked i helgen
Hur det blir med den tredje posten i regeringens skattesänkningslöften från vårdbudgeten – momssänkning med 5,6 miljarder för restaurang- och cateringtjänster – väntas Fredrik Reinfeldt ge besked om i sitt sommartal på lördag.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Läs SPF-ordförande Karl Erik Olssons kommentar

Läs Jan Arleijs analys

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas