Juholts markering kommer bara några dagar innan Pensionsgruppen – bestående av S och de fyra borgerliga partierna – ska sammanträda för att diskutera direktiv till en utredning som ska visa hur det ska gå till att höja pensionsåldern i Sverige.
– Nog för att pensionssystemet är omvittnat samhällsekonomiskt robust. Men det tycks för många grupper, inte minst för löntagare och tjänstemän, som inte orkar jobba till 65 år, vara privatekonomiskt alltför svagt.
För Socialdemokraterna är det viktigare att se till att fler kan jobba till de blivit 65 år, än att fler ska jobba till 69 år, klargjorde Håkan Juholt.
– När arbetsmiljöarbete prioriteras ned och kontrollen av arbetsmiljön prioriteras bort, när stressen och osäkerheten ökar – då slits människor ut i förtid. Därför måste politiken inriktas på ett arbetsliv som inte förbrukar människor långt före pensionsåldern.
Beredd analysera arbetsmiljö
Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) är ordförande i Pensionsgruppen:
– För mig är det obegripligt att Håkan Juholt verkar söka strid i den här frågan. Vi kan vara oeniga om mycket, men just pensionsöverenskommelsen borde vi försöka se till att inte spräcka, säger Ulf Kristersson till Svenska dagbladet.
Till veteranen.se säger Ulf Kristersson att det är nödvändigt att inte bara höja pensionsåldrar utan även att arbetsmiljöfrågor måste ingå i analysen:
– I Pensionsgruppen vill vi se brett på behovet av att få fler arbetade timmar i Sverige. Dels genom att analysera möjligheterna av att höja pensionsåldrarna, men också genom att titta på förutsättningar för att människor ska arbeta fler år.
Krav från många håll
Trycket på pensionssystemet har ökat på senare år. Bromsens effekter som lett till sänkta pensioner såväl 2010 som 2011 – med 7 procent – har väckt ont blod också i pensionärsorganisationernas led.
En utredning har tillsatts av de fem rikstäckande organisationerna i syfte att föreslå åtgärder till förbättringar.
Miljöpartiet och vänsterpartiet har i höstas lagt motioner i riksdagen med krav och förslag på förändringar i pensionssystemet.
Kan bli valfråga
Håkan Juholt bjöd i kongresstalet in LO, TCO och SACO till samtal om hur man kan göra en ”ordentlig utvärdering av pensionssystemet”. Såväl TCO som SACO har dock tackat nej till att delta i en S-ledd granskning.
Efter detta har Juholt betonat att han inte är ute efter att riva upp pensionssystemet. Han har emellertid inte backat från kravet på en översyn.
Återstår alltså att se om S går vidare med LO i en utvärdering som enligt Juholt i så fall bör vara klar inom ett år. Därefter vill nye S-ledaren ta upp diskussioner med regeringen, enligt upplägget i installationstalet till kongressen.
Fråga i valrörelsen
– Säger regeringen nej och stänger dörren för en sådan inbjudan, vore det att äventyra det förtroende som måste finnas mellan de fem partier som bär upp pensionsöverenskommelsen, sa Håkan Juholt till kongressledamöterna.
– Då ställs vi socialdemokrater inför valet att antingen vika ner oss eller göra pensionerna till en valfråga 2014. Jag har i det läget bara ett budskap till statsministern: Vi ses i valrörelsen!
Jan Arleij
Jan.arleij@veteranen.se