Nyheter

KD till angrepp på Moderaterna

Publicerad 2011-08-25

Det sker på Svenska Dagbladets debattsida Brännpunkt.

– Vi kristdemokrater kräver ökad ekonomisk rättvisa för landets äldrebefolkning, skriver Michael Anefur, ordförande i KD:s Skånedistrikt och ersättare i KD:s partistyrelse, Bengt Germundsson, kommunstyrelsens ordförande i Markaryds kommun och ledamot av KD:s partistyrelse och VU, Leif Hallberg, ordförande i Seniorförbundet och ledamot av KD:s partistyrelse, Ewa Samuelsson, biträdande socialborgarråd i Stockholms stad och ledamot av KD:s partistyrelse och Ewa Sundkvist, oppositionsråd i Örebro läns landsting och ledamot av KD:s partistyrelse.

Retoriken känns igen från de senaste dagarna utspel från KD:

”Sänkt pris för en stor stark på krogen? Eller mer pengar till mat för pensionären? Vilket är mest angeläget? Att göra det billigare att festa på landets restauranger eller att förbättra pensionärernas ekonomi?”

Pension uppskjuten lön
Men KD går i dagens utspel ett steg längre i argumentationen än vad man gjort tidigare:

”För pensionärer gäller i dagens Sverige en högre skattesats per skattekrona än för yngre och förvärvsarbetande personer. Detta är oacceptabelt, särskilt som den utbetalda pensionen måste anses som uppskjuten eller tidigare avstådd lön.” (Veteranens kursivering)

”En grundläggande princip i ett demokratiskt samhälle är att alla medborgare behandlas likvärdigt. Gapet mellan den lägre skatten på arbetsinkomst och den högre på pension måste i rättvisans namn minskas för att snarast möjligt helt försvinna.”

”Detta har också Göran Hägglund flera gånger betonat. Varför vill inte Fredrik Reinfeldt och Anders Borg detsamma?”

Sänkt moms en dålig åtgärd
KD går vidare genom att också direkt kritisera Moderatledningens förslag att sänka restaurangmomsen.

”Moderatledaren Fredrik Reinfeldt må tro att en halverad krogmoms skulle kunna ge några tusen nya jobb. Men det skulle bli mycket dyra jobb (ca 1,5 miljoner kronor per jobb) om en sådan reform, kalkylerad till 5,4 miljarder kronor, verkligen skulle nå sitt mål. Internationella erfarenheter har också visat att antalet nya arbetstillfällen som resultat av en sådan reform är högst osäkert.”

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Läs även:
KD Skärper tonen mot M

Sprickan djupnar inom regeringen

KD ”Äldre måste få pengar till mat”


S vill sänka skatt för pensionärer


Restaurangmoms går före pensioner

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas