Medelhavskost minskar risken för typ 2-diabetes. Plussar du på med lite motion och drar ner på kalorierna blir effekten dubbelt så stor.
Grönsaker, frukt, nötter, olivolja, fisk och baljväxter – det är basen i det som brukar kallas medelhavskost. Den som äter denna kost minskar risken för att drabbas av typ 2-diabetes med 30 procent, visar en tidigare studie.
Nu har forskarna gått ett steg längre för att se om det går att minska risken ytterligare, skriver Dagens Nyheter. Över 4 700 personer deltog i en uppföljande studie. Hälften av dem åt medelhavskost. Den andra hälften åt också medelhavskost, men var dessutom fysiskt aktiva 150 minuter i veckan och drog ner antalet kalorier med 600 per dag.
Efter sex år analyserades resultatet. Den grupp som även åt kalorisnålare och motionerade gick i snitt ner 3,3 kilo och minskade sin risk för typ 2-diabetes med 31 procent. Jämförelsegruppen gick i snitt ner 0,6 kilo.
– Om man lägger till en viktminskning och fysisk aktivitet minskar alltså risken för typ 2-diabetes med ytterligare 30 procent, vilket ju är fantastiskt med tanke på att kontrollgruppen åt så pass bra. Viktminskningen var inte så stor, men tillräcklig för att skydda mot diabetes, säger Julia Wärnberg, professor i näringslära vid Universidad de Malága i Spanien, till Dagens Nyheter.
(Foto: Getty Images)