Nyheter

M-idé om äldremyndighet får kritik

NY VERSION: M försöker nu förtydliga skillnaden mellan sin idé om att införa en ny äldrevårdsmyndighet kallad välfärdsinspektion och regeringens pågående arbete med att skapa en ny tillsynsmyndighet.

Publicerad 2012-06-11

Nyligen presenterade Stefan Carlsson – på regeringens uppdrag – ett utredningsförslag av tillsynen i landet. Förslaget går ut på att tio myndigheter ska bli fyra.

En av dem ska vara en inspektion för hälsa och omsorg, enligt förslaget.

Till regeringens utredning kommer nu alltså Moderaternas förslag om en välfärdsmyndighet som föreslås kunna göra allt som Socialstyrelsen redan i dag ska göra.

KD kritiskt

Den moderata arbetsgrupp inom partiet som tagit fram idén trycker särskilt på att Välfärdsinspektionen ska arbeta förebyggande men också kunna stänga ett äldreboende som inte fungerar.

Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg säger till TT att Moderaterna borde vara mer insatt i vad den egna regeringen redan gör och KD:s partiledare Göran Hägglund skriver ironiskt på Twitter att han funderar på att presentera något han tänker kalla jobbskatteavdrag.

Ökade resurser

Vänsterpartiet har också kommenterat M-förslaget.

– Socialstyrelsens resurser för tillsyn av äldreomsorgen har minskat under den borgerliga regeringen. Så visst behövs en förstärkning av tillsynen men det löser det inte de stora problemen inom äldreomsorgen, säger Eva Olofsson, Vänsterpartiets äldrepolitiska talesperson.

Det som skulle göra verklig skillnad är ökade resurser  för högre bemanning, en långsiktig kompetenssatsning och  bättre arbetsvillkor för de som arbetar i äldreomsorgen, skriver partiet i ett pressmeddelande.

– Med regeringens politik försvinner varje år  miljardbelopp från äldreomsorgen via privata vårdbolag.  Vår uppfattning är att varje skattekrona ska gå till de  äldre. Det är därför vi kräver ett stopp för vinster i välfärden, säger Eva Olofsson.

Vill gå längre

I ett debattinlägg på Svenska dagbladets nätupplaga skriver Kent Persson att KD gör ett bra jobb i äldrevårdsfrågorna. Han ger också gott betyg åt det arbete som pågår med att inrätta en ny tillsynsmyndighet för hälso- och sjukvård och socialtjänst. Men, skriver Kent Persson:

– Det förslag som lagts fram av vår arbetsgrupp för att utveckla Nya Moderaternas äldrepolitik vill gå ett steg längre. Vi ser ett behov av en skarpare och bättre tillsyn genom att äldreomsorgen får en egen tillsynsmyndighet, en välfärdsinspektion.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas