Kritik mot nya kontantlagen
Nyheter | kontanthantering

Kritik mot nya kontantlagen

En ny lag kräver att de sex storbankerna i Sverige måste erbjuda hantering av kontanter inom rimligt avstånd. Men ett undantag gör att det inte kommer att gälla för många i glesbygden.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-01-02

– Jag tycker att det är skamligt. Man har gjort en utredning men de som behöver det mest kommer inte att kunna nyttja det, säger Erika Hjukström, näringslivssekreterare i Sorsele till SVT Västerbotten.

I takt med att fler banker stänger sina kontor och mycket av kontanthanteringen försvinner trädde en ny lag i kraft vid årsskiftet som innebär att de sex storbankerna måste erbjuda det inom rimligt avstånd.

Men med ett geografiskt undantag.

Löst det på tillfälliga sätt

Enligt den nya lagen får högst 0,3 procent av befolkningen i Sverige ha längre än 25 kilometer till en plats där de kan ta ut pengar.

När det gäller möjligheten att sätta in en dagskassa på ett bankkonto får högst 1,22 procent av befolkningen ha längre än 25 kilometer till en plats där de kan göra det.

Många mindre samhällen har löst kontanthanteringen på mer eller mindre tillfälliga sätt, det kan vara det lokala näringslivet eller länsstyrelser som hjälper till, och järnhandlaren Bert-Olof Jonsson i Sorsele fick tidigare köra sju mil för att kunna sätta in pengar.

”De åsidosätter oss i glesbygden”

– Det är bedrövligt. Men det är ju så att de åsidosätter oss i glesbygden. Det brukar vara så, säger Bert-Olof Jonsson till SVT Västerbotten.

Post- och Telestyrelsen (PTS), den myndighet som ska bevaka tillgängligheten och se till att lagen följs, är medveten om att alla inte blir hjälpta av den nya lagen.

– Än är det för tidigt att säga något om hur utfallet blir och jag vågar inte uttala mig om hur det ser ut i Västerbotten, men det är riktigt att en liten andel kan få längre avstånd än 25 kilometer, kommenterar Fredrika Hed Rosén som är handläggare vid PTS till SVT Västerbotten.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-01-02

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas