LO kräver ny pensionsreform
Nyheter | Kritiken växer
Karl-Petter Thorwaldsson, foto: Lars Forsstedt

LO kräver ny pensionsreform

En arbetare måste ha rätt till en anständig pension. Så är det inte idag. Därför måste Sverige få en ny pensionsreform, kräver LO.

Jan Arleij
Publicerad 2016-05-02

Svaga pensioner och ett mekaniskt fungerande pensionssystem fortsätter att gäcka sittande regering.

På 1 maj la LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson inga fingrar emellan när han indirekt tryckte till statsminister Stefan Löfven (S).

Handlar om jämlikhet

LO-förbunden har enats om att pensionsnivån senast år 2028 ska vara lägst 70 procent av slutlönen, meddelade LO-basen i sina två framträdanden i Malmö och Landskrona på första maj.

– Ett första steg måste tas redan nästa mandatperiod. Idag får många LO-medlemmar klara sig på 60 procent av sin slutlön i pension. Allra sämst blir pensionen för kvinnor som arbetat deltid. Så kan vi inte ha det. Därför behöver Sverige en ny pensionsreform. Det är ett viktigt steg mot ökad jämlikhet, sa LOs ordförande i sitt tal och fick därmed också in en feministiskt vinklad spark på regeringens smalben.

Aftonbladet stöttar

På Aftonbladets ledarsida ger man LO-ledningen understöd:

– Socialdemokraterna måste orka se även de fattiga gamla kvinnorna, skriver Eva Franchell. De behöver mer pension och därför måste regeringen skjuta till pengar till pensionssystemet.

Hård kritik

Pensionärer förväntas i dag bo hemma tills de dör, trots att de knappt har råd med hyra och avgifter, fortsätter Franchell. De ska betala hemtjänst, mediciner och i bland till och med rollatorn. De får för lite pengar och ska betala för mycket. Varannan svensk är orolig för pensionen.

– Ändå nämner inte Stefan Löfven pensionerna i sitt tal, men det är väl det som brukar kallas förträngning. Han vill inte se pensionskrisen trots att den är alldeles uppenbar.

Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se

 

Jan Arleij
Publicerad 2016-05-02
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas