Många äldre stöttar sina vuxna barn ekonomiskt
Foto: Getty Images
Nyheter | ekonomi

Många äldre stöttar sina vuxna barn ekonomiskt

Varannan vuxen får ekonomiskt stöd av sina föräldrar. Det visar en ny undersökning. Den grupp som stöttar mest är de mellan 60 och 69 år. ”Ens barn är ju alltid ens barn, oavsett hur gamla de är”.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-11-06

– Det är på sätt och vis förvånande att vuxna, nästan medelålders, barn fått ekonomiskt stöd i större utsträckning än de barn som precis flyttat hemifrån. Samtidigt vet vi att det är en grupp som drabbats väldigt hårt ekonomisk. Många av dem har små barn och har kanske köpt en villa de senaste åren, säger Linda Hasselvik, SBAB:s privat- och boendeekonom i ett pressmeddelande.

Det är Kantar som har genomfört undersökningen på uppdrag av SBAB.

Den visar att var tredje person stöttat någon annan det senaste halvåret och det vanligaste är att hjälpa sina utflyttade barn.

– De som köpte en villa under 2021 har till exempel i genomsnitt fått se sina räntekostnader öka med nästan 9 000 kronor i månaden. Att få pengar från sina föräldrar uppskattas säkert men kan kanske samtidigt känns lite skamligt och det är nog inget man skryter om på kafferasten, säger Linda Hasselvik.

Vanligast stötta någon som flyttat hemifrån

Undersökningen visar att det vanligaste är att stötta någon som flyttat hemifrån, det har 17 procent gjort. Att den siffran inte är så hög beror på att de yngsta av de tillfrågade inte har barn som flyttat hemifrån ännu.

Åtta procent har stöttat en vän, fem procent sina föräldrar och sex procent någon annan släkting än barn och föräldrar.

I gruppen 60-69-åringar är det alltså hela 48 procent som stöttat sina utflyttade barn. Nästan varannan vuxen i åldern 32-41 år har tagit emot ekonomiskt stöd av någon förälder.

Generellt sett lägre räntekostnader

– Räntekostnaderna har fyrdubblats de senaste 18 månaderna. Inflationen har samtidigt legat på samma nivåer som under 90-talskrisen och energipriserna har periodvis varit betydligt högre än vad hushållen varit vana vid. Många hushåll har det tufft och då är det fint att se att så pass många hjälper andra som har det ännu tuffare, säger Linda Hasselvik och fortsätter:

– Föräldrar som är mellan 60–69 år har generellt sett inte drabbats lika hårt av att räntan ökat, då de har betydligt mindre lån. På så vis är det inte lika förvånande att de hjälper sina barn som har en tuffare ekonomisk situation. Ens barn är ju alltid ens barn, oavsett hur gamla de är.

Undersökningen genomfördes mellan 20 och 24 september 2023 och drygt 1 000 personer mellan 18 och 79 år deltog.

Eftersom det i enkätundersökningen inte framgår hur många som har barn har man utgått från SCB:s statistik och gjort en uppskattning för att få fram hur många som har barn i olika åldersgrupper och hur gamla barnen då är.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-11-06

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas