Nyheter | Planera

”Många missar att pensionen är individuell”

Inkomstskillnader diskuteras flitigt i parrelationer men få pratar om skillnader i pension. Det visar en ny undersökning som AMF gjort i samarbete med Demoskop.

Jan Arleij
Publicerad 2017-04-25

En övervägande majoritet av de som lever i en parrelation uppger att de har olika mycket i lön.

De allra flesta är ekonomiskt sammanflätade i vardagen men bara 1 av 3 har diskuterat storleken på sina respektive pensioner. Än färre, knappt var femte, har jämfört sin pension med partnerns via Min Pension, visar undersökningen.

Att lön, arbetstid och tjänstepension bestämmer storleken på pensionen vet de flesta. Men hur ekonomin kommer att bli på äldre dagar verkar alltså inte vara något som man diskuterar med sin partner.

Få diskuterar

I undersökningen från AMF uppgav cirka 8 av 10 (78 procent) av de som är gifta eller sambo att de har något större eller mycket större inkomst än sin partner.

Men alltså har bara en tredjedel av paren diskuterat hur mycket de kommer få i pension i jämfört med varandra.

Rapporten

Här hittar du hela rapporten.

 

Dölj faktaruta

Delar ekonomin

Medvetenheten om att inkomstskillnader faktiskt finns i relationen är betydligt större, drygt 2 av 3 av de som är gifta eller sambo och har inkomstskillnader har diskuterat detta.

– Gemensamt liv innebär oftast gemensam ekonomi. Man hittar ett sätt att dela, antingen ”fifty-fifty” eller så bidrar man efter sin förmåga.

Går inte ta igen

Men inkomstskillnaderna påverkar inte bara hushållskassan utan även pensionen.

– Många verkar missa att pensionen faktiskt är individuell. Även om det går att kompensera sin partner ekonomiskt till viss del går det inte att ta igen ett helt yrkesliv i efterhand, säger Dan Adolphson, trygghetsekonom på AMF.

Få överförde premiepensionsrätt

Endast 10 018 st överförde sin premiepensionsrätt till sin make/maka/registrerade partner under 2016. Det motsvarar en halv procent av antalet möjliga pensionssparare som kan föra över premiepensionen till sin partner.

En av tio män (12 procent) och en av tjugo kvinnor (5 procent) som lever i en parrelation sparar privat till sin partner. Det är betydligt vanligare att spara privat åt barn och barnbarn (41 procent av kvinnorna och 38 procent av männen) visar en undersökning via Norstat genomförd på uppdrag av AMF 2015.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2017-04-25

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas