Många skäl mot löneskatt på äldre
Nyheter
SPF Seniorerna i Almedalen Foto: Jan Arleij

Många skäl mot löneskatt på äldre

Argumenten mot ett återinförande av löneskatt på äldre arbetskraft staplades på varandra när SPF Seniorerna höll sitt första seminarium i Almedalen.

Publicerad 2015-06-30

SPFs ordförande Christina Rogestam, Skattebetalarnas vd Joacim Olsson, Moderaternas gruppledare i riksdagen Jessica Polfjärd satte hård press på den enda i panelen som försvarade löneskatten.
Men beskedet var tydligt från Sara Karlsson (S) från riksdagens skatteutskott:
– – Ska vi satsa mer på äldreomsorg och arbetsmiljöarbete behöver vi finansiering, bland annat de här pengarna. Som jag bedömer det kommer vi att gå fram med en höjning i höstbudgeten.
Alexandra Charles hänvisade till sin egen erfarenhet som anställande egenföretagare:
– – Lägre löneskatt är ett incitament att anställa. Jag erkänner att jag har märkt hos mig själv att jag funderar ett extra varv om exempelvis en 64-åring söker jobb. Vi har sådana attityder i samhället och lägre löneskatt motverkar dem.
– – Tänk också på den hälsa som följer av att man fortsätter arbeta om det är det man vill, istället för att sitta ensam och passiv, manade Alexandra Charles. Det är också pengar för staten i förlängningen.
Joacim Olsson pekade på att den sänkta löneskatten bidragit till att Sverige har Europas snabbast växande sysselsättningsgrad.

Sara Karlsson ville dock inte gå med på att det skulle finnas ett belagt samband mellan ökad sysselsättning hos äldre och sänkt löneskatt.

Joacim Olsson avslutade seminariet med att göra en liten kupp: alla fick en T-shirt med texten ”Beskatta inte seniorers arbetslust”. Även Sara Karlsson fick en.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas