”Förstör inte arbetsmarknaden för seniorer”
Nyheter | Protest
Foto: Colourbox

”Förstör inte arbetsmarknaden för seniorer”

Skattebetalarnas vd Joacim Olsson protesterar mot regeringens förslag att återinföra särskild löneskatt för äldre på SvD Brännpunkt.

Publicerad 2015-09-15

Han menar att förslaget går emot ambitionerna om en bättre arbetsmarknad och att det utökade jobbskatteavdraget och avskaffandet av den särskilda löneskatten har haft större betydelse för sysselsättningen bland seniorer än vad man hittills trott, och jämför med flera andra faktorer, som inte haft samma effekt även om de bidragit.

Joacim Olsson hänvisar bland annat till statistik från Eurostad som visar att Sverige haft den snabbast växande sysselsättningsgraden i Europa i åldersintervallet 65–74 år seddan 2007, då det förhöjda jobbskatteavdraget infördes och den särskilda löneskatten för äldre avskaffades.
Sysselsättningen bland seniorer ökade redan innan dess, men inte i samma takt, menar han.

Han tycker att regeringen ska ompröva sitt beslut om att återinföra den särskilda löneskatten.

”Politikens logik följer dessvärre andra spelregler. Finansminister Magdalena Andersson har själv sagt i flera intervjuer att vi behöver förlänga arbetslivet eftersom vi står inför en situation där allt fler äldre ska försörjas, och att det därför är viktigt att skapa ett arbetsliv som välkomnar fler att vilja och orka arbeta längre. Att återinföra den särskilda löneskatten för äldre går dock på tvärs med finansministerns uttalanden.”

Som Veteranen har rapporterat finns redan personer mellan 55 och 64 bland de grupper som anses ”stå långt från arbetsmarknaden”, tillsammans med personer som bara har grundskoleutbildning, personer med funktionshinder och nedsatt arbetsförmåga och personer födda utanför Europa.

Skattebetalarna är inte ensamma om att protestera. SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam har tidigare kallat förslaget för obegripligt, och varnat för att pensionerna kan sänkas när en grupp som behövs på arbetsmarknaden stängs ute.

Hela Joacim Olssons debattartikel på SvD Brännpunkt hittar du här:

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas