Markägare varnas för fula säljknep
Foto: Colourbox
Nyheter

Markägare varnas för fula säljknep

Äldre personer med skogs- eller jordbruksfastigheter är ett populärt byte för oseriösa säljare, varnar Konsumentverket.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2018-01-09

Att du äger mark betyder inte att du inte kan göra inköp i egenskap av privatperson. Ändå försöker säljare slingra sig undan ångerrätten genom att hänvisa till att deras pensionerade kunder köpt företagsabonnemang.

Räknas som konsument

– Vi har märkt att en del företag riktar in sig på just äldre personer som har skog eller jordbruksmark. Det kan vara både telefonförsäljare och säljare som knackar på hemma hos folk. Säljarna kontaktar dem med syfte att sälja på dem något, för att sedan hänvisa till att de är företagare när de vill ångra sitt köp. Men ska varan eller tjänsten användas privat räknas man som konsument och lagens regler om ångerrätt gäller, säger Magnus Karpe, jurist på Konsumentverket.

”Oerhört fult”

–Vi tycker att det är oerhört fult att ge sig på 80- och 90-åringar som inte är företagare och sälja på dem företagsabonnemang.

Konsumentverket har därför skickat ut brev till drygt 79 000 personer för att upplysa dem om deras möjligheter och rättigheter.

Har du råkat ut för en oseriös eller obehagligt påstridig försäljare? Här kan du läsa mer om hur du anmäler företaget till Konsumentverket:

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2018-01-09

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas