Vill se mer inom pension och tandvård
Nyheter | S-kongress
Foto: Colourbox

Vill se mer inom pension och tandvård

Det är oansvarigt att inte se över pensionssystemet och tråkigt att inte tandvård tas med i sjukförsäkringen, kommenterar SPF Seniorernas ordförande besluten på S-kongressen.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2017-04-12

SPF Seniorerna har under ett antal dagar närvarat på Socialdemokraternas kongress i Göteborg – ett tillfälle för förbundet att visa att man finns, och att föra fram sina frågor i ett relevant sammanhang. SPF Seniorerna kommer även att besöka övriga partikongresser framöver.

Bland mycket annat beslutade Socialdemokraternas kongress hur partiet ska ställa sig till pensionssystemet och till huruvuda tandvård ska ingå i sjukvårdsförsäkringen.

Inte rimliga pensioner

– Det är glädjande att Socialdemokraternas partikongress beslutat att ”Alla ska kunna leva på sin pension”. Men samtidigt beslutade den att inte se över hela pensionssystemet. Det är oansvarigt eftersom systemet inte ger rimliga pensioner åt alla, säger Christina Rogestam, SPF Seniorernas ordförande i en kommentar i sociala medier.

Hon hade önskat mer även i tandvårdsfrågan.

– Tandvård är viktigt för en god hälsa, men är dyrt för många seniorer. Därför är det tråkigt att Socialdemokraternas partikongress inte beslutade att tandvård ska omfattas av sjukförsäkringen och därmed ingå i högkostnadsskyddet.

Förutsättning för att påverka

För den som inte är insatt i påverkansarbete kan det tyckas märkligt att ett partipolitiskt obundet förbund besöker en partikongress.

– SPF Seniorerna är partipolitiskt obundna. Vi är i högsta grad äldrepolitiskt aktiva. Vart fjärde år samlar partierna sig för att lägga fast sin politik för den kommande mandatperioden. Där ska vi finnas med, säger Martin Engman, samhällspolitisk chef på SPF Seniorerna, i ett svar på Facebook.

– Vi möter beslutsfattare och opinionsbildare, underhåller gamla relationer och skapar nya, pratar för att skapa förståelse för våra politiska krav. Det är en förutsättning för att påverka och förändra på riktigt.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2017-04-12
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas