Modevärldens mäktigaste borta
Nyheter | Karl Lagerfeld

Modevärldens mäktigaste borta

Seniorens chefredaktör Kristina Adolfsson minns en modeskapare som inte bara återuppfann Chaneldräkten utan även sig själv.

Kristina Adolfsson
Publicerad 2019-02-19

Modeskaparen Karl Lagerfeld har avlidit. Han jobbade ändå in till slutet med att slutföra sin sedvanliga Haute Couture-visningen som sedvanligt hölls i slutet av januari på Grand Palais i Paris. Med en som vanligt fin mix av skira pasteller och grafiskt svart-vita dräkter

Men den här gången kom inte modeskaparen rakryggad i svart smoking med högkragad vit skjorta och svarta bilhandskar arm i arm med en modell efter showens slut för sitt sedvanliga ärevarv. Vilket fick modevärlden att bekymrat tveka i bänkarna innan de till slut lämnade den vackra lokalen.

Även om Karl Otto Lagerfeldt ofta försökte hyvla av några år från passet genom att hävda sig vara född under andra år än sitt faktiska födelseår, och ha en svensk pappa, så var han de facto född 1933 i Hamburg av heltyska föräldrar.
Vad nu egentligen det spelar för roll. Karl Lagerfeld (han dumpade t:et) verkade i en värld där rätten att få föreställa sig och bli vem man vill – både en, två och 14 gånger – är dess grundfundament.

Lagerfeld har också återuppfunnit sig själv flera gånger. Från mitten av femtiotalet hoppade han runt på modehusen i Paris, Balmain, Patou och även under eget namn, till han hittade stabilitet hos märket Tiziani i Rom.

Karl Lagerfeld hade ett arbetskapacitet få förunnad.

Men det var med Chloe´s snygga hippiechica stil på sjuttiotalet han klev fram på allvar. I Filmen Yves Saint Laurent som kom för några år sedan tecknas en självsäker och frisinnad modeskapare som kröntes när han 1983 blev han chefsdesigner på mytomspunna Chanel. Där har han fortsatt framgångsrikt lekt med den klassiska lite tantiga dräkten i nya färger, material och utformningar utan att egentligen revolutionera modet. Men att så framgångsrikt solidifiera ett märke kräver sin alldeles speciella talang. Han har även varit trogen designer till det italienska modehuset Fendi sedan mitten av sextiotalet. Samt sig eget märke Lagerfeld. Karl Lagerfeld hade ett arbetskapacitet få förunnad.

Lagerfelds mest spektakulära transformation kom i början på 00-talet då han gick ner 40 kilo, i huvudsak för att själv kunna bära modeskaparen Hedi Slimanes tongivande herrkollektioner för Dior Homme, och därefter kastade sig ut i en aldrig tidigare sedd virvelvind av kreativitet. Han debuterade som hyllad fotograf för flera modemagasin, inledde samarbeten med allt från H&M till Diesel och Charles Jourdan, kickstartade intellektuella salonger, grävde i 1700-tals historien, instagrammade, hyllade sin Birmakatt Choupette på olika roande sätt och uttalade sig även ibland klumpigt om folks utseenden.

Och för det är jag honom mycket tacksam

Jag har själv sett Chanels Haute Couture-visningar på Grand Palais i Paris ett antal gånger. Storslagna, vackra, generösa visningar där kläderna inte kan ha betalat sig men väl märkets rykte genom att säga: ”Nu alla ni, nu ska ni få se på skönhet och lätthet i ett underbart skönt skådespel”. Och för det är jag honom mycket tacksam.

Kristina Adolfsson
Publicerad 2019-02-19

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas