Musik kan lindra symtom vid Alzheimers sjukdom
Foto: Colourbox
Nyheter | Forskning

Musik kan lindra symtom vid Alzheimers sjukdom

Musik kan göra symtom på Alzheimers sjukdom mer hanterbara, minska kostnaden för vård och samtidigt förbättra patientens livskvalitet, enligt ny amerikansk forskning.

Jan Arleij
Publicerad 2018-05-24

Behovet att hitta nya och bättre behandlingar av tillstånd som följer av Alzheimers sjukdom, exempelvis ångest, är stort.

Forskarna anser sedan tidigare att musik tycks kunna förebygga eller lindra Alzheimersrelaterad ångest.

Exempelvis visade en studie från förra året att individer med så kallad subjektiv kognitiv nedgång – ett tillstånd som ofta utvecklas till Alzheimers – med hjälp av att lyssna på musikprogram kunde förbättra minnesfunktion och kognitiv förmåga.

Egna spellistor

Nu har forskare vid University of Utah Health i Salt Lake City genomfört en studie genom att hjälpa deltagare att sätta ihop en personlig spellista med låtar som var bekanta och verkade meningsfulla för dem.

De synliga effekterna är värmande, berättar seniorforskaren doktor Norman Foster för Medical News Today.

– När du sätter hörlurar på demenspatienter och spelar välbekant musik så lever de upp. Musik är som ett ankare, och grundar patienten tillbaka i verkligheten.

Hjärnan mer aktiv

Undersökningarna visade att musik från deltagarnas egna spellistor effektivt stimulerade inte bara aktiviteten i delar av hjärnan, utan även kommunikationen mellan delar.

– Vi ser objektiva bevis från hjärnbilderna, säger Norman Foster, som menar att studien bekräftar att meningsfull musik är en alternativ väg för kommunikation med patienter som har Alzheimers sjukdom.

Livskvalitet

Trots de uppmuntrande resultaten, som nu publiceras online i Journal of Prevention of Alzheimers Disease, betonar forskarna att ganska få deltagare ingår i studien. Mer forskning behövs, också för att se om resultaten kan ses på längre sikt.

– Ingen säger naturligtvis att musikspelande kommer att vara ett botemedel mot Alzheimers sjukdom. Men det kan göra symtomen mer hanterbara, minska kostnaden för vård och förbättra patientens livskvalitet, säger doktor Jeff Anderson.

14 miljoner sjuka

Forskningens betydelse kan visa sig vara mycket stor i ett land där 5,7 miljoner lider av Alzheimer och där bedömningen är att 14 miljoner kommer att ha diagnosen 2050.

Jan Arleij
Publicerad 2018-05-24

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas