Inte råd med veterinären för ditt älskade djur? Här finns hjälp att få!
För den som har svårt att bekosta vård för sitt djur finns det några räddare i nöden. Som Chickas Minnesfond, en stiftelse som bildades 2017 med en historik i en äldre fond. Den nuvarande fonden är en ideell hjälpverksamhet utan vinstintresse, registrerad hos Länsstyrelsen och innehar ett så kallat 90-konto hos Svensk Insamlingskontroll. Verksamheten är helt beroende av stöd från privatpersoner och donatorer.
– Chickas ger stöd till ekonomiskt utsatta djurägare, säger Siw Ågren som är minnesfondens grundare och stiftelsens ordförande.
– Vi kräver därför att de som söker kan verifiera att de lever på existensminimum och vi lägger ner mycket tid på att säkerställa sanningshalten i deras påstådda ekonomi. Vi begär underlag och dokumentation över hela hushållets ekonomi och kollar även så att det inte bor fler vuxna i hushållet än vad som angetts i ansökan.
På grund av dessa krav faller många ansökningar bort. Men ingen har reagerat negativt, enligt Siw Ågren.
– De som verkligen behöver hjälp skickar in allt vi efterfrågar, säger hon.
Djurförsäkring
Veterinärvård kan ersättas via en djurförsäkring. Det går också att teckna en livförsäkring som ger ersättning om djuret dör före en viss ålder eller måste avlivas.
Veterinärvårdsförsäkringen ersätter kostnader för vård om ditt djur råkar ut för ett olycksfall eller får en sjukdom. Försäkringen ersätter inte allt som ditt djur kan råka ut för och heller inte alla typer av sjukdomar.
Om du vill byta djurförsäkring kan det vara svårt, speciellt om ditt husdjur drabbats av sjukdomar. Oftast ska djuret vara friskt när försäkring tecknas.
Fakta: Konsumenternas Försäkringsbyrå
Alex Norlin är en av de djurägare som fått hjälp av Chickas minnesfond. När hunden Grisen behövde opereras räckte inte de egna medlen till.
– Det kostade 9 000 kronor, jag fick 2 000 i stöd.
Att fonden så noggrant kollar privatekonomin upplevdes inte kränkande, enligt Alex.
– Jag tycker det är rimligt. Det är ju samma uppgifter som du lämnar när du söker stöd från sociala myndigheter.
Ett bidrag från fonden innebär dock ingen direkt utbetalning till den sökande, berättar Siw Ågren.
– Vi betalar till veterinären på faktura. Oftast erbjuder vi en mindre summa som stöd vid ett större ingrepp. Det kan handla om några tusenlappar för något som kostar betydligt mer. Den sökande har tre veckor på sig att bestämma sig och boka tid för vård. Hittills har ingen tackat nej såvitt jag kan minnas. Även om det bara är en mindre del av kostnaden som täcks kan det göra skillnad. Därför betalar vi hellre lite till många än tvärtom.
Siw Ågren menar att bidraget från fonden skapar en morot för djurägaren att hitta en lösning.
– Jag vet personer som löst resten med en loppis eller via insamlingssajter som GoFundMe.
Alex Norlin kunde få Grisens resterande operationskostnad på avbetalning vilket gjorde ingreppet möjligt. Men det lär inte vara sista gången en hög veterinärkostnad hotar, Alex har ytterligare en hund och dessutom en katt. Men trots att ekonomin fortfarande är ansträngd finns ingen tanke på att göra sig av med husdjuren.
– Det kan bli tufft. Men jag svälter hellre än att avstå vård för mina djur.
Alex Norlin har sökt stöd från flera hjälpfonder. Några av fonderna begränsar sig till ett enda slags djur, men Chickas minnesfond ger till många olika. Under 2023 fick stiftelsen 454 ansökningar, gällande 475 djur – 186 katter, 273 hundar, 2 fåglar, 7 kaniner, 1 gnagare, 4 råttor, 1 skäggagam (ödla) och 1 häst. Av dessa fick 115 stöd.
Chickas minnesfond ger även stöd till upphittade sjuka eller skadade djur där ingen ägare gått att finna. De privatpersoner som omhändertagit sådana djur behöver inte leva på existensminimum för att kunna få bidrag. Däremot ställs noggranna krav på att de hemlösa djuren ska vara anmälda hos polisen.
Den största utmaningen för djurvårdsfonder är intäkterna. Det gäller även Chickas minnesfond. 2023 redovisade stiftelsen 334 000 i gåvor. Samma år betalade man ut 272 000 kronor, varav cirka 125 000 i direkta kostnader för djurvård. Men behoven är långt större.
Varje månad kommer nya ansökningar på minst en halv miljon kronor, enligt Siw Ågren.
– Vi ligger ner stor tid på insamling. Får vi inga pengar kan vi inte dela ut några bidrag. Samtidigt är detta till stor del ideellt arbete. Man kan inte förvänta sig att jag som pensionär ska kunna hålla i gång detta hur länge som helst.
Här finns stöd för husdjursägare
- Elly’s hundfond
- Zorro och Zaccos minnesfond (hos Blå stjärnan)
- Svenska djurfonden
- Labbehjärtat
- Anna-Stina och Irma Bergströms Stiftelse (hos Stiftelsen Djursjukvård i Stor-Stockholm)
- Chickas minnesfond (läs mer i artikeln)