Nio av tio missar att sänka sina pensionsavgifter
Nyheter
pensionsavgift Ursprungsbild Colourbox

Nio av tio missar att sänka sina pensionsavgifter

Bara 10 procent av de privatanställda tjänstemännen har flyttat sitt redan intjänade pensionskapital och tagit del av sänkta pensionsavgifter, visar ny statistik från tjänstepensionsföretaget Collectum.

Publicerad 2011-12-30

Den senaste tidens avslöjanden om hur otydliga avgifter byggs på avgifter har inte lett till handling bland tjänstepensionsspararna. Men Collectum hoppas väcka ”sovande sparare”:

– Tjänstepensionen är en allt viktigare del av den framtida pensionen. Varför inte börja det nya året med att flytta sitt pensionskapital och få mer i plånboken när man blir pensionär, säger Jenny Jeppsson, informationschef på Collectum.

Hittills är det bara knappt 10 procent av de privatanställda tjänstemännen, 140 000 personer, som valt att flytta sina redan intjänade pensionspengar i tjänstepensionen ITP för att ta del av lägre avgifter.

Västernorrland flitigast

Högst andel tjänstemän som flyttat sitt pensionskapital har Västernorrland där 10,5 procent av tjänstemännen har gjort det. Lägst andel finns i Kalmar län – där har bara 7,5 procent av tjänstemännen gjort en kapitalflytt.

Genomsnittsavgiften på de fonder som just Collectum upphandlat är 0,54 procent. Det innebär att många kan minska avgiften med upp till en procentenhet om de flyttar det intjänade pensionskapitalet. En minskning med en procentenhet kan ge upp till 25 procent högre pension, enligt bolaget.

Jan Arleij
Jan.arleij@veteranen.se

1,8 miljoner

1,8 miljoner tjänstemän har tjänstepensionen ITP som har kommit till genom ett avtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK. På uppdrag av dem upphandlar Collectum, utan eget vinstintresse, de försäkringsbolag som får förvalta tjänstepensionen ITP och ställer krav på låga avgifter och hög historisk avkastning.

Dölj faktaruta

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas