Norra Älvsborg har Hjärnkoll!
Nyheter | Riksmästerskap
Medaljörerna Uppsala, Norra Älvsborg och Skaraborg

Norra Älvsborg har Hjärnkoll!

Vad är oxidan? Det var en av alla frågor som de tävlande fick svara på under riksmästerskapen i SPFs Hjärnkoll.

Publicerad 2012-11-19

Med en hejarramsa som önskade ”Lycka till nu alla lagen!” och en rejäl applåd från den över hundra man starka publiken drog 2012 års riksmästerskap i SPFs Hjärnkoll igång.
Totalt ställde 18 av 27 distrikt upp med varsitt lag – en imponerande siffra, med tanke på att det var andra gången någonsin som riksmästerskapet arrangerades. Förra året, som var det första, deltog 8 distrikt. Tävlingsledaren Ola Nilsson, från SPFs förbundskansli är mycket nöjd över uppslutningen.
– Målet var att dubbla förra årets siffra, och locka 16 lag. Nu blev det fler än så. Och härifrån går vi bara uppåt!
Bli inte förvånad om han får rätt. Stämningen var på topp och tävlingslusten hög även bland åskådarna som satt bänkade i tävlingslokalen, konferenssalen på Viking Cinderella. De som fick plats vill säga. Extra stolar fick placeras ut när bänkraderna inte räckte till.
Efter uppvärmning med lättsamma skämtfrågor på tisdagen, och ett sista träningspass med Trivial Pursuit efter middagsbuffén, tog det verkliga tävlandet fart på onsdag morgon. Efter gruppspel återstod fem lag. Gästrikland såg ett tag starka ut, med sju raka rätt i första omgången, men det välklädda laget i väst och fluga slogs ut i kvalet till omgång tre och hade aldrig chans på finalplats.
Till den oerhört jämna finalen tog sig däremot lagen från Västmanland, Skaraborg, Uppsala, Norra Älvsborg samt Kronoberg.
Vann gjorde Norra Älvsborg, som med nöd och näppe lyckades hålla greppet om finalen och slutade en enda poäng framför Uppsala och Skaraborg, där så småningom Skaraborg knep silvermedaljerna genom att svara rätt på en utslagsfråga.
Hade det funnits en tävlingsgren för ”Bästa hejarklack” så hade vinsten gått till Södra Älvsborg, som kom i busslaster för att heja fram laget från Bogesund med snygga rim. Och trots att laget åkte ut så fortsatte hejandet.
Jaha, och vad är då oxidan? Flera lag gissade på rost. Men rätt svar är – vanligt vatten.

Frida Andersson Johansson

frida.johansson@veteranen.se

Fakta

Riksmästerskapet i frågesportstävlingen SPFs Hjärnkoll 2012 arrangerades av Förbundet 6-7 november ombord på Viking Cinderella. Totalt ställde 18 distrikt upp med lag. Hela tävlingen vanns av Norra Älvsborg.

Fullständiga resultatlistor och en längre berättelse om tävlingen hittar du på www.spf.se/hjarnkoll

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas