De speciella 70-plusrestriktionerna borttagna – men nu börjar smittan öka igen
Blogg | Nyheter

De speciella 70-plusrestriktionerna borttagna – men nu börjar smittan öka igen

Ingmar Skoog
Publicerad 2020-10-25

I veckan tog regeringen och Folkhälsomyndigheten bort de särskilda råden till personer som är 70 år och äldre och 1 oktober togs besöksförbudet bort. Därigenom är de diskriminerande åtgärder som gjorts mot äldre borttagna. Förhoppningsvis kommer de inte tillbaka. Jag har ju varit kritisk mot bägge dessa åtgärder i den här bloggen tidigare, och tycker att det fanns tillräcklig kunskap för att ta bort de redan innan sommaren. Då var dessutom smittan i avtagande, inte som nu ökande.

tycker att det fanns tillräcklig kunskap för att ta bort de redan innan sommaren

Beslutet att ta bort de särskilda råden för 70-plussare gör egentligen i praktiken inte så stor skillnad. Råden från Folkhälsomyndigheten har ju egentligen långsamt mildrats sedan i mars, då 70-plussare klumpades ihop till en skör grupp, som uppmanades att stanna hemma och som resten av befolkningen skulle skydda. Detta ledde till generationskonflikter där äldre blev utskällda när de gick ut. Efter ett tag mildrades uppmaningen och man lade till att man kunde gå ut, men att man skulle göra det på tider när inte så många andra var ute. Därefter kunde man få träffa anhöriga på avstånd utomhus. Sedan började man tala direkt till 70-plussare och sista månaden har man sagt att 70-plussare övertolkat uppmaningarna och varit alltför försiktiga. Och nu är de särskilda restriktionerna helt borta.

Det gäller alltså att alla tar sitt ansvar.

Samtidigt ökar antalet som smittats, och nu börjar antalet som ligger på IVA att öka. Sista veckan har antalet på IVA nästan fördubblats. Det ligger fortfarande på en låg nivå jämfört med i våras. När detta skrivs är det 48 personer, jämfört med i våras då det som mest var 550 personer. Men det dröjer i snitt 10 dagar från att man smittas till att man hamnar på IVA. Dödstalen har fortfarande inte ökat så mycket. När det var som mest var det 115 personer som avled i covid-19 på en dag. Just nu är det cirka 3 personer per dag som avlider i covid-19, men vi kan räkna med att dödsfallen kommer att öka betydligt de närmaste veckorna. Dödstalen är dock mycket beroende av om smittan kommer in på äldreboenden och inom hemtjänsten, och fallen på IVA beror på hur mycket smittan drabbar män mellan 40 och 79 år, speciellt män mellan 50 och 69 år. Det gäller alltså att alla tar sitt ansvar. Att vi håller avstånd, tvättar händerna ofta, stannar hemma vid minsta symtom, undviker folksamlingar, att vi undviker nära kontakter.

Trots den ökande smittspridningen tycker jag att besluten att äldre skall ha samma riktlinjer som övriga befolkningen var riktiga

Trots den ökande smittspridningen tycker jag att besluten att äldre skall ha samma riktlinjer som övriga befolkningen var riktiga. Men det innebär inte att det är fritt fram att krama barnbarn och strunta i alla rekommendationer. Trots allt ökar risken att få en allvarlig infektion med stigande ålder. En studie från Karolinska sjukhuset på 70-plussare som hamnat på sjukhus på grund av covid-19, där man tog hänsyn till skörhet (definierat som att man behövde hjälp med basala funktioner) och olika sjukdomar visade att risken att avlida ökade med 5 procent per år. Detta innebär att risken var 50 procent högre för en frisk 80-åring jämfört med en frisk 70-åring. Det gäller alltså fortfarande att man skall vara försiktig, och att man har ett eget ansvar för vilken risk man är beredd att ta. Nu när smittan ökar har vi också alla ett gemensamt ansvar att minska risken för att sjukvården överbelastas.

Ingmar Skoog
Publicerad 2020-10-25

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas