Nyheter

Nu får två miljoner pensionärer besked

Den 15 till den 17 januari får drygt två miljoner pensionärer i hela Sverige sitt årsbesked om den allmänna pensionen. Nytt för i år är att man kan avbeställa pappersutskicket och istället se sin pension på webben.

Publicerad 2013-01-07

1 175 000 pensionärer födda 1938 och senare får ett orange kuvert. 850 000 pensionärer födda 1937 och tidigare får liksom tidigare ett enklare utskick.
De pensionärer som får ett orange kuvert har i år möjlighet att avbeställa sitt pappersutskick till 2014. Information om det finns på kuvertets utsida.

Bostadstillägg
Till 187 000 pensionärer kommer även ett brev med information om att deras bostadstillägg har beviljats tillsvidare, det vill säga att de slipper söka om varje år.
Totalt har 250 000 pensionärer bostadstillägg.

Samlad bild på webben
Bakgrunden till förändringen är att Pensionsmyndighetens kundundersökningar visar att allt fler pensionärer använder Internet.

– Våra undersökningar visar att allt fler vill ha sitt orange kuvert i digital form. Fördelen med att logga in på vår webbplats och läsa sitt orange kuvert är att det smidigt går att klicka sig vidare till tjänsten Min pension, som utöver den allmänna pensionen också ger en samlad bild av hela pensionen, inklusive tjänstepension och eventuellt privat pensionssparande, säger Paul Larsson, chef för kundmöte.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Så gör du

För att komma åt uppgifterna om sin pension via Pensionsmyndighetens webbplats så loggar man in med personlig kod eller e-legitimation.

Under rubriken ”Ditt orange kuvert” finns en pdf-fil som innehåller årsbesked och motsvarar innehållet i det orange kuvertet. Man kommer att kunna se beskedet för 2013. Det som skiljer från pappersutskicket är att kontonumret är borttaget av säkerhetsskäl.

Här kan man också välja att få sina årsbesked och utbetalningsbesked enbart via webben i stället för med vanlig post. För att detta ska vara möjligt så anger man en e-postadress. Då kommer man att få ett meddelande till den adressen då årsbeskedet för 2014 finns tillgängligt.

Källa: Pensionsmyndigheten

Dölj faktaruta

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas