Pris till landets bästa äldremat
Nyheter | Whiteguide
Foto: Johan Bävman

Pris till landets bästa äldremat

Mat till äldre med omsorg ägnas allt mer uppmärksamhet av olika aktörer i samhället. Tisdagen 13 september delades flera nya matpris ut till personer som lyckats genomföra inspirerande förbättringar.

Jan Arleij
Publicerad 2016-09-13

Det skedde i Malmö när White Guide Juniors och White Guide Seniors stora tävling avgjordes.

White Guide Senior syftar till att lyfta fram goda exempel i arbetet med att förbättra kvaliteten på mat och måltider inom seniorboenden.

Redan förra året fanns kategorin Årets Seniormåltid som då ingick i White Guide Junior, men som i år lanseras i den nya White Guide Senior.

Det är White Guide

White Guide är Nordens ledande guidesystem för restauranger. I Sverige har restaurangguiden getts ut sedan 2005. Varje år testas och bedöms runt 800 restauranger, varav 600 får en plats i guiden.

Syftet med White Guide Junior och White Guide Senior är enligt initiativtagaren Pär Bergqvist att lyfta fram det goda som görs på förskolor, skolor och seniorboenden runt om i Sverige.

Eftersom man vill premiera helhetstänkande och samarbete kring de offentliga måltiderna delar man ut pris i så många som tretton kategorier.

Dölj faktaruta

SPF Seniorerna på scen

SPF Seniorerna fanns med under festligheterna. Förbundets ordförande Christina Rogestam fick under Tina Nordströms ledning dela ut ett av priserna.

Tillsammans med White Guide Senior och Årets Kock 2006, Peter Skogström, delade Rogestam ut det nya gastronomipriset ”Årets Supernova” till Eddie Grahn och Jenny Fontaine Ronnby, båda två leg. dietister i Malmö stad.

Bästa upplevelserna

Eddie och Jenny prisades med motiveringen ”För att de lyckats engagera och entusiasmera på många plan, i syfte att höja nivån på en ofta bortglömd del av offentlig gastronomi”.

Under arbetet med White Guide Junior och White Guide Senior har drygt 250 förskolor, skolor och seniorboenden från Vellinge i Söder till Kiruna i Norr testats i syfte att vaska fram de bästa offentliga måltidsupplevelserna.

Många vinnare

White Guide Senior sker i samarbete med White Guide som är Nordens ledande restaurangguide, och som också består av White Guide Junior.

Under White Guide Junior och White Guide Senior-galan på Malmö Live delades priser ut i tretton kategorier.

Här är vinnarna i de kategorier som gäller äldremat:

Årets Seniormåltid
Tubberödshus äldreboende, Tjörn
”För en personlighet och professionalism som vi inte stött på tidigare och som vi hoppas kan agera förebild för andra seniorboenden i Sverige. Godare seniormåltider än så här äter man inte i Sverige i dag!”

Årets Seniorkock
Karoline Nordefors, Stocksundsgården, Danderyd
”För passionen, kunskapen, kreativiteten och viljan att lyfta kvaliteten på seniormåltiderna – i köket, genom föreläsningar och i sociala medier. Du är en sann ambassadör för den offentliga gastronomin!”

Årets Boendechef
Elisabeth Strand, Kungsljuset, Borlänge
”För ett genomtänkt och långsiktigt fokus på måltiderna samt för en ödmjuk, lyhörd och välkomnande inställning till huvudpersonerna – matgästerna!”

Årets Stjärna
Åsa Sikku, Gläntans minoritetsspråksboende, Kiruna
”För en lång och envis kamp för matkulturer, människor och minoriteter som äntligen har burit frukt.”

Årets Supernova
Eddie Grahn och Jenny Fontaine Ronnby, Malmö
”För att man lyckas engagera och entusiasmera på många plan i syfte att höja nivån på en ofta bortglömd del av den offentliga gastronomin.”

Dölj faktaruta

Grattis till Malmö

– Sträck på er i Malmö, sa Christina Rogestam efter prisutdelningen till de KPR-ledamöter som deltog i SPF Seniorernas KPR-utbildning i Malmö. Det är jätteviktigt att äldrematen får en högre status. Det är betydelsefullt att det går att peka på så positiva exempel som årets prisvinnare.

Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se

Matklubb på nätet

SPF Seniorerna, magasinet Mat&Vänner och White Guide Senior, som provar och bedömer måltiderna på landets äldreboenden i samarbete med bland annat Leif Mannerström, har inlett ett samarbete på nätet, kallat Goda Vänner.

Goda Vänner är en mötesplats för pensionärer som vill läsa mer om mat, dryck, hälsa och träning. På Goda Vänners hemsida hittar man recept, träningstips, artiklar om kost samt intervjuer med kända svenskar som får berätta om sin syn på mat, dryck, hälsa och träning.

Här får man också bland annat ta del av rabatter på restauranger, kaféer, mataffärer och gym.

– Det är en del av vårt medlemserbjudande, säger SPF Seniorerna kommunikationschef Stina Nordström. Det här är förhoppningsvis också ett sätt att stärka frågan och diskussionen i samhället om den så viktiga äldrematen.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2016-09-13
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas