Nyheter

Nu slipper de äldre giftigt spackel

Ett äldreboende på Gärdet i Stockholm har haft för höga ammoniakhalter sedan 80-talet. De boende har klagat i åratal, men inte förrän nu har de fått rätt. Huset ska saneras.

Publicerad 2011-05-13

Huvudvärk, hosta, rinnande ögon, blåsor i munnen… Symptomen var många hos de äldre som tvingades bo i åratal bland giftiga ångor, skriver Svenska Dagbladet.

Anledningen till ångorna är ett giftigt flytspackel i golven. Husen har visserligen sanerats en gång, i början av 2000-talet. Men den dåvarande fastighetsägaren valde en fuskvariant, där man tätade golven med fuktspärr så att giftet inte skulle läcka ut, i stället för att ventilera golven och få bort ångorna. Så problemen fortsatte.

Miljöförvaltningen valde dock så sent som 2009 att inte gå vidare med ärendet, trots klagomålen. Den nuvarande fastighetsägaren Micasa menade att de uppmätta halterna av ammoniak var låga. Men äldre människor kan ofta vara känsligare än andra.

När så en av de boende tjatade sig till en ny mätning i sin lägenhet, blev resultatet att bostaden bedömdes som otjänlig, och kvinnan erbjöds en ny bostad och flyttade.

Borådets ordförande Nils-Ivar Örbring har gång på gång begärt opartiska mätningar av gifthalterna i alla lägenheter.
–Men det har bara gjorts där människor klagat mest högljutt, säger han till Svenska Dagbladet.

Först 2010, när Borådet hotade med att gå till Justitieombudsmannen, vände miljöförvaltningen. Och när journalister begärde ut handlingar i ärendet för bara ett par veckor sedan vände även fastighetsägaren. Nu, i sommar 2011, ska golven äntligen ventileras ut.

Den som klagar högst vinner. Så tycks verkligheten se ut för många äldre. Säger din uppfostran att du ska vara nöjd, oavsett omständigheterna? Försök strunta i den. Våga klaga. Våga ställa krav.

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas