Nyheter

Ny professur i geriatrik

Det råder stor brist på geriatrisk kompetens i Sverige. Nu instiftar Stockholms sjukhem en professur i klinisk geriatrik vid Karolinska Institutet.

Publicerad 2015-09-07

Professuren är en så kallad donationsprofessur och ska finansieras under tio år med hjälp av en donation på 15 miljoner kronor som Stiftelsen Stockholms Sjukhem donerar.

Den nya professuren ska höra till institutionen för vårdvetenskap och samhälle vid Karolinska Institutet i Huddinge och ha inriktningen ”åldrandets sjukdomar och vård av äldre”. Den nya professorns huvudsakliga arbetsplats kommer dock att finnas vid enheten för forskning, utveckling och utbildning på Stockholms sjukhem på Kungsholmen i Stockholm.

– Genom att finansiera en professur i klinisk geriatrik vill vi medverka till att utveckla svensk sjukvård för långvarigt eller obotligt sjuka med särskilt fokus på åldrandets sjukdomar och vård för äldre, säger Kjell Asplund vice ordförande i Stockholms Sjukhems styrelse.

– Vi är väldigt glada över att genom denna donation få möjlighet att utveckla forskning och utbildning inom det geriatriska området, säger Anders Hamsten, rektor vid Karolinska Institutet. Eftersom vi får en allt större andel äldre i befolkningen och många av dem blir multisjuka är behoven inom detta område mycket stora.

Tidigare har Stockholms Sjukhem donerat två professurer till Karolinska Institutet, en i geriatrik och en i palliativ medicin.

Målet är att den nya professuren i geriatrik ska vara tillsatt 1 april 2016.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas