Nyheter | Vård | Förändringar

Billigare med vård – dyrare gå på bio

Från 1 januari blir det avgiftsfritt för 85-plussare att söka vård på vårdcentralen. En av regeringens många lagändringar.

Jan Arleij
Publicerad 2016-12-30

Dagarna före jul fattade riksdagen som väntat beslut om att göra besök på mottagning, så kallad öppenvård, avgiftsfri för alla som har fyllt 85 år.

– Det är den öppna hälso- och sjukvården som blir avgiftsfri. Öppenvård är den vård som inte kräver att man läggs in på sjukhus, skriver Vårguiden på sin hemsidan 1177.se.

Tandvårdsbidraget förstärks också. Här höjs det allmänna bidraget för personer mellan 65 och 74 år till 300 kronor per år.

Billigare att cykla

Fler förändringar från årsskiftet:

• Momsen på reparationer av cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne sänks från 25 procent till 12 procent.
• En skattereduktion införs för reparationer och underhåll av vitvaror som utförs i bostaden.

Dyrare alkohol

Ett par dagar före julhelgen kom också besked från Pensionsmyndigheten om hur pensionerna förändras från och med januari månad.

Från årsskiftet höjs skatten på alkohol: en flaska öl blir därmed 25 öre dyrare, en flaska vin blir en krona dyrare och en flaska sprit två kronor dyrare.

Det blir också dyrare att gå på bio. Momsen höjs från 6 till 25 procent.

Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se

Tak och visselblåsare

Två andra förändringar som träder i kraft från årsskiftet:

Taket för uppskovsbelopp vid försäljning av privatbostäder ska slopas.

Det innebär att man vid en försäljning kan begära uppskov med att betala skatt på hela vinsten. Det gäller försäljningar som genomförs under perioden 21 juni 2016–30 juni 2020.

Dessutom ska metoden för att beräkna uppskovsbeloppet vid köp av en billigare bostad ändras permanent. Metoden att beräkna beloppet är generösare än den nuvarande och innebär bland annat att uppskov alltid kan ges på någon del av vinsten. Denna beräkningsmetod är en återgång till det system som gällde fram till 2008.

Skyddet för visselblåsare förstärks.

Arbetstagare som slår larm om allvarliga missförhållanden, så kallade visselblåsare, ska kunna göra det utan att drabbas av några repressalier från arbetsgivaren.

Skyddet ska gälla oavsett om arbetstagaren är anställd inom offentlig eller privat sektor och det gäller även för arbetstagare som är inhyrda till verksamheten.

Källa: Altinget.se

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2016-12-30

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas