Nya krav på bättre pensionssystem
Nyheter | Medhåll
Eva Nordmark. Foto Eva Edsjö

Nya krav på bättre pensionssystem

TCO med fjorton medlemsförbund vill att avgifterna höjs till pensionssystemet.

Jan Arleij
Publicerad 2019-04-18

Det är naivt att tro att alla grupper på arbetsmarknaden ska kunna arbeta längre än de gör i dag, menar TCO.

– Ett rimligare sätt att säkra pensionssystemet är därför att höja avgiften till den allmänna pensionen till 18,5 procent, anser TCO:s ordförande Eva Nordmark.

Räcker inte

TCO har nyligen tagit ett nytt pensionspolitiskt program.

– Det räcker inte med bara höjda pensionsåldrar. TCO föreslår därför att avgiften till den allmänna pensionen höjs till den nivå som det från början avsågs, 18,5 procent av lönen, skriver Eva Nordmark i en debattartikel.

Många medlemmar

TCO är en centralorganisation med 14 medlemsförbund.

TCO-förbundens medlemmar arbetar till exempel som ingenjörer, lärare, poliser, ekonomer, sjuksköterskor och inom kommuner, statliga myndigheter, banker och försäkringsbolag.

Medlemsantalet har passerat 1,4-miljonersgränsen och därmed är TCO och LO nästan lika stora.

Dölj faktaruta

– En sådan höjning skulle öka inbetalningarna till det allmänna pensionssystemet med sju procent och pensionsnivån i motsvarande grad.

TCO ställer sig därmed på SPF Seniorernas linje. Förbundet kräver sedan lång tid att hela avgiften på 18,5 till pensionssystemet måste gå till pensioner.

Kunna studera

Förutom höjd avgift trycker TCO hårt på att arbetsmiljön måste förbättras, liksom förbättrade möjligheter till kompetensutveckling och omställning under hela arbetslivet.

– Behoven av utbildning, vidareutbildning och möjligheter till omställning ökar på arbetsmarknaden. Samtidigt ligger pensionsrätten för studier på en så låg nivå att dessa riskerar sänka framtida pension, skriver Eva Nordmark i debattartikeln.

Jan Arleij
Publicerad 2019-04-18
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor inom medicin, pensioner & skatter, må bra samt sex & relationer.