Nyheter

Nya skattesänkningar att vänta

Publicerad 2011-03-04

Finansminister Anders Borg presenterade på torsdagen nya siffror som visar att tillväxten under sista kvartalet 2010 steg med sju procent.

Borg vill nu se ytterligare ett steg i jobbskatteavdraget, det femte sedan Alliansregeringen tog över 2006, men också halverad restaurangmoms.

Även utbildningssatsningar kan behövas, enligt Borg som dessutom nämnde sänkt skatt för pensionärer, rapporterar TT.

Ambitioner kan bli krav
Reformerna finns i valmanifestet som ”ambitioner”. De bedömdes i höstas kunna förverkligas i slutet av mandatperioden 2011-2014. Men nu ökar förväntningarna på snabbare genomförande, inte minst för att regeringen själv anser inflationsrisken vara låg.

Prioriteringarna väntas avgöras i budgetförhandlingar i slutet av sommaren. Men redan inför den ekonomiska vårpropositionen i april finns tryck på mer pengar till järnvägen.

Redan till våren
Också pensionärsorganisationerna kräver sedan länge lika skatt på lön och pension – om statsfinanserna går som tåget finns egentligen inget skäl att avvakta med att ta ytterligare steg mot minskad klyfta mellan löntagare och pensionärer.

Återstår att se om regeringen väljer att redan i vårbudgeten kompensera pensionärerna för 2010 och 2011 års sänkta pensioner genom att förverkliga hela eller delar av ambitionslöftet från valrörelsen om sänkt skatt med 2,3 miljarder – utöver de 7,5 miljarder som genomfördes från årsskiftet.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranan.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas