Nytt elstöd – ny varning för bedragare
Foto: Getty Images
Nyheter | kompensation

Nytt elstöd – ny varning för bedragare

Nu är det dags för det andra elstödet att betalas ut och Försäkringskassan varnar ännu en gång för bedragare. Ingen från Swedbank, eller någon annan bank, Försäkringskassan eller Pensionsmyndigheten kommer att höra av sig för att be om uppgifter för att pengarna ska kunna betalas ut. Ingen.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-05-05
Jan Bouveng.

Har du allmän pension utbetalat från Pensionsmyndigheten behöver du inte göra något alls. Då kommer pengarna till det konto där din pension sätts in.

Undantag finns. Om du har ett annat konto i Swedbanks kontoregister kan pengarna hamna där istället för på ditt vanliga konto där pensionen sätts in. Det är ganska många som har det.

– Det är kontot hos Swedbank vi använder i första hand. Dit kan man tidigare ha fått exempelvis sin lön, säger Jan Bouveng på Försäkringskassan i ett pressmeddelande.

Så om du inte får elstödet på det förväntande kontot kan du kolla om du har ett konto hos Swedbank. Det är inte ovanligt att man har konton som kan ha fallit i glömska men som fortfarande är aktiva.

Hela Sverige den här gången

– Om elstödet inte har dykt upp på kontot dit man får sin pension, kan det vara bra att kolla vilket konto man har anmält hos Swedbank innan man ringer oss, tipsar Jan Bouveng.

Det tidigare elstödet som betalades ut i februari och mars gick till personer som hade elområde 3 och 4. Den här gången får alla med egna elavtal i hela Sverige det, även de som bor i elområde 1 och 2. Elstödet är kompensation för förbrukningen i november och december förra året.

9 juni ska allt vara utbetalt

– Det handlar om i cirka fem miljoner hushåll och i runda slängar ungefär tio miljarder kronor, säger Nils Öberg, Försäkringskassans generaldirektör, till TT.

Elstödet ska vara utbetalt senast 9 juni till alla privatpersoner i landet som har ett konto hos Swedbank, Pensionsmyndigheten eller Försäkringskassan.

– Den 9 juni känner vi oss trygga med att ha gjort alla utbetalningar. Men precis som förra gången gäller det förutsatt att inget oförutsett inträffar de närmaste veckorna, säger Nils Öberg till TT och råder alla som inte fått pengar då att i alla fall vänta till midsommar innan man kontaktar Försäkringskassan.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-05-05

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas