Nyheter

Nytt försök göra PPM-systemet begripligt

Med en ny Fondvalsguide hoppas Pensionsmyndigheten att det ska bli lättare för pensionssparare och pensionärer att göra ett genomtänkt val av sin premiepension.

Publicerad 2011-11-15

Guiden är riktad till kunder som vill göra aktiva val, men som behöver stöd och hjälp på vägen, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Guidens fokus ligger på risknivåer och avgifternas betydelse för pensionssparandet.

Verktyget presenteras inför den 1 december. Då stoppas också de robotstyrda massbytena av fonder i premiepensionssystemet, tjänster som cirka 700 000 kunder betalar för i dag.

Fem alternativ
Pensionsspararen kan välja mellan en föreslagen risknivå eller skapa en helt egen risknivå för sitt sparande. När spararen sedan ska välja fonder kommer de fem billigaste upp som alternativ, men det går även att få hela listan av fonder. Genom att välja att skapa en egen risknivå kan pensionsspararen laborera och välja både fondtyp och olika marknader.

– Det här är inget ”Plocka ut vinnarfonden-verktyg”, utan ett stöd för den som vill ha hjälp att välja en fondportfölj som lämpar sig för ett långsiktigt sparande. Vill man inte välja själv så placeras man automatisk i AP7 Såfa som anpassar risken efter spararnas ålder. Och för den som gillar att själv byta fonder finns all funktionalitet kvar, säger Yassin Elgadmioui, processansvarig på fondenheten på Pensionsmyndigheten.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Här är nya guiden

Fondvalsguiden hittar man på Pensionsmyndighetens hemsida.
http://www.pensionsmyndigheten.se/fondvalsguiden

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas