Nyheter

”Pensionärerna har missförstått varför pensionerna sänks”

Fondbolagen riktar kritik mot socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M). Orsaken är det ministern sa på SPFs pensionsseminarium i fredags om att PPM-systemet måste reformeras.

Publicerad 2011-11-15

SPF och de övriga stora pensionärsorganisationerna återlanserade i fredags sin rapport ”Pensionssystemet, blev det som tänkt?” och återupprepade sina baskrav, bland dem att PPM-systemet måste skrotas eller reformeras.

Ulf Kristersson valde att delvis gå pensionärerna till mötes när han slog fast att PPM-systemet måste förenklas radikalt för att ”minska risken för slumpmässiga orättvisor mellan människor”.

Eneroth mycket nöjd
Socialdemokraternas företrädare i Pensionsgruppen och en av deltagarna på SPFs seminarium var positivt överraskad efter seminariet.

– Ulf Kristerssons besked markerar en klar positionsförändring. Det ser jag som mycket positivt. Vi har alltid varit kritiska till PPM-upplägget och därför välkomnar jag Kristerssons besked, sa Tomas Eneroth till veteranen.se.

SPFs ordförande Karl Erik Olsson välkomnade en ny sorts öppenhet från ministerns sida.

Fondbranschen irriterad
Men nu reagerar alltså företrädare för fondindustrin. Pia Nilsson, vd för Fondbolagens förening, säger till DN att pensionärerna har missförstått orsaken till varför pensionerna har sänkt, det är inte PPM-systemets fel.

– Premiepensionssystemet är en väldigt liten del av hela pensionssystemet. Ett pensionssystem ska vara långsiktigt och man ska vara öppen för förbättringar. Men det har utretts flera gånger att det ska vara ett fritt utbud av fonder. Det går att kombinera med ett bra beslutsstöd som börjar komma nu, säger Pia Nilsson.

Vill se andra åtgärder
Andra företrädare för fondbranschen menar att det inte är utbudet av antalet fonder som avgör hur komplext systemet är. Vad som behövs är information och utbildning av pensionsspararna, säger Mats Lagerqvist, vd på fondbolaget Indecap.

Fondbolagens förening säger att de nu ska kontakta pensionsgruppen, som är den grupp av politiker från regeringen och S som bestämmer över pensionssystemet.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas