Rolf Idegård fick jobb vid 70 och blev uppsagd vid 72 år. DO gick inte vidare med hans anmälan.
2022 fick Rolf Idegård jobb som fastighetsskötare och vaktmästare på en stiftelse i Göteborg. Han var då 70 år.
– De sökte en erfaren pensionär, berättar han.
Men efter ett tag upplevde Rolf att det var mer än hans erfarenhet som efterfrågades.
– De ville ha mig tillgänglig dygnet runt kändes det som. Och vid flera tillfällen beordrades jag dessutom att utföra arbeten där det fanns risk för personskada.

Rolf Idegård har varit fackligt aktiv i sitt tidigare yrkesliv, och började påpeka hur regler för arbetstid och arbetsmiljö fungerar.
– Detta ledde till att jag trakasserades. Jag har en bakgrund som regionalt skyddsombud och detta har arbetsgivaren retat sig på.
Strax innan jul 2024 blev han inkallad till stiftelsens vd.
– Där fick jag besked om att jag var uppsagd med hänvisning till min ålder.
Enligt gällande arbetsrätt slutar lagen om anställningsskydd, LAS, numera att gälla vid 69 år som ett led av en ökad pensionsålder. Det var på denna grund som Rolf blev uppsagd, och arbetsgivaren lämnade inga andra motiv. Eftersom LAS upphör efter 69 år behövs inte några skäl utöver ålder anges, vilket Rolf Idegård tycker är fel.
– Jag blev ju anställd efter 69 år, så denna bestämmelse borde inte kunna räcka som skäl. Jag anser att grunden för uppsägningen är personligt riktad mot mig och min ålder. Den beror på att jag reagerat på låga löner och bristande ordning på arbetsplatsen.
Så Rolf Idegård anmälde ärendet till DO. Men trots att uppsägningen alltså uttryckligen byggde på Rolfs ålder så gick inte DO vidare med hans anmälan. Myndigheten motiverar dock aldrig sådana beslut, och låter meddela att de avböjer att kommentera detta ärende. De påpekar emellertid att själva slutåldern i LAS har prövats 2012 av EU-domstolen som då ansåg att lagen var förenlig med direktivet om åldersdiskriminering.
– Det finns alltså genom domen ett undantag som gör att det inte är fråga om diskriminering, säger Clas Lundstedt som är pressansvarig på DO.
Fallet som EU-domstolen prövade 2012 handlade om en man som blev uppsagd av sin arbetsgivare Posten i samband med sin 67-årsdag. Slutåldern i LAS var vid tillfället 67 år, idag är den alltså 69 år. I fallet 2012 hade dock mannen varit anställd sedan 20 år tillbaka. Anställningsavtalet hade då alltså ingåtts före att slutåldern i LAS trätt i kraft, inte efter som i Rolf Idegårds fall.
Arbetsgivaren som sade upp Rolf har kollektivavtal med fackförbundet Kommunal. Men inte heller facket ser något att reagera på, enligt Kommunals pressekreterare Hadi Ala:
– Våra jurister konstaterar att regelverket ser ut som det gör. Vi har inga ytterligare kommentarer till det.
Rolf Idegård anser dock att det är en tydlig diskriminering.
– Jag fick jobbet som 70-åring och då sades inget om min ålder. Min ålder hindrar mig inte från att vara aktiv. Jag är fullt frisk och har inga ålderskrämpor. Ändå har jag blivit uppsagd, och min ålder är den enda grunden, avslutar han.