Nyheter

Partiledarna snuddar vid äldres skatt

Publicerad 2011-06-15

Det är första gången som statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och Socialdemokraternas ledare Håkan Juholt möts i en debatt.

Juholt berörde pensionerna helt kort i sin inledning och gjorde regeringen ansvarig för att många har en pressad ekonomisk situation.

– Äldre får pensioner som man inte kan leva på, sa Juholt och kopplade ihop kritiken med regeringens skattesänkningar som han kallade för omodern politik.

– Ska vi ge äldre en värdig ålderdom och pensioner det går att leva på eller ska vi vara nöjda med att bara sänka skatter? frågade Håkan Juholt.

Reinfeldt kritisk
Fredrik Reinfeldt tillbakavisade kritiken med att det är oseriöst att lova allt till alla.

Det är också typsikt Socialdemokraterna att göra just så utan att leverera en politik som hänger ihop, och utan att ha ett trovärdigt politiskt samarbete i ryggen, menade Moderatledaren.

Invit från Åkesson
Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson försökte knyta S-ledaren till sig:

– Ni skulle kunna göra en del tillsammans med oss, bland annat sänka pensionärsskatten. Vill ni ta ansvar för det ni lovade väljarna genom att samarbeta med oss? frågade Jimmie Håkansson.

Blankt nej till SD
S-ledaren avvisade tvärt denna invit:

– Jag räknar inte Sverigedemokraterna till oppositionen. Ni röstar med regeringen i nio av tio omröstningar.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se


Tre debatter om året

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) inledde debatten klockan 9.00 i förmiddags, därefter talade Håkan Juholt (S), Gustav Fridolin (MP), Jan Björklund (FP), Maud Olofsson (C), Jimmie Åkesson (SD), Lars Ohly (V) och Göran Hägglund (KD).

I debatten får partiledarna chansen att argumentera för den politik de vill föra. Riksdagsårets första partiledardebatt äger rum i oktober, när den allmänna motionstiden har gått ut. Partiledardebatter hålls även i januari, efter juluppehållet, och i juni innan riksdagen tar sommaruppehåll.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas