Nyheter

Nu får du sänkt skatt

Publicerad 2011-04-12

Brasklappen är den vanliga: ”Om det ekonomiska läget tillåter, under förutsättning att viktiga reformer för välfärd och utbildning kan säkras, avser vi därför att genomföra delar av skattelättnader som som tidigare avsierats som reformambitioner.” skriver alliansens fyra partiledare på DN debatt.

Ett femte jobbskatteavdrag nämns först, därefter sänkt moms för restaurang- och cateringtjänster. Som tredje skattesänkarlöfte kommer beskedet till pensionärerna.

Går som tåget
Den så kallade reformambitionen i valmanifestet innebär att det femte jobbskatteavdraget får kosta 12 miljarder och skattesänkningar till pensionärerna 2,3 miljarder. Momssänkaambitionen är värd 5,6 miljarder i valmanifestet.

Regeringens besked ska ses mot bakgrund av att svensk ekonomi går som tåget. Statens finanser står urstarka enligt alla bedömare. Enligt Konjunkturinstitutet kan alla regeringens reformambitioner för mandatperioden 2010-2014 genomföras redan 2012.

Preliminärt besked
Det verkligt skarpa beskedet kommer i höstens budget som gäller 2012. Den ekonomiska vårpropositionen som alltså presenteras i morgon innehåller regeringens bedömning av det ekonomiska läget och det aktuella reformutrymmet.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas