Pensionerna minskar 2021
Nyheter
Förbundsordförande Eva Eriksson. Foto: Margareta Bloom Sandebäck

Pensionerna minskar 2021

Enligt Pensionsmyndighetens prognos räknas inkomstpensionen ner med 1,5 procent för 2021. Den ekonomiska smällen kan bli dubbel, varnar SPF Seniorernas Eva Eriksson.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2020-05-05

Så sent som i februari var prognosen att inkomstpensionen skulle öka, om än med så lite som 0,3 procent.

Väntat besked

– Det är tyvärr ett väntat besked från Pensionsmyndigheten, sett till den pågående Corona-krisen, angående de inkomstrelaterade pensionerna nästa år. När mycket av svensk ekonomi går i stå och människor förlorar sina jobb får det effekt på pensionerna, så är systemet uppbyggt, säger SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson i en kommentar.

Osäker prognos

En minskning om med 1,5 procent skulle betyda att en inkomstpension på 12 000 kronor minskar med 180 kronor per månad från 2021. Prognosen är dock mycket osäker, eftersom ingen i nuläget vet i exakt hur stor utsträckning coronapandemin kommer att påverka landet.

Dubbel smäll

– Vi har inga krav på kraftiga pensionshöjningar i detta läge – ekonomin är i kris, våra barn och barnbarn har det tufft på arbetsmarknaden. Det som däremot bör övervägas i sådana här lägen är om inte någon form av köpkraftssäkring bör finnas även för inkomstpensionen, säger Eva Eriksson.

Att handla dagligvaror som livsmedel på nätet är dessutom dyrare än att gå till butiken. Om köpkraften minskas betyder det en dubbel ekonomisk smäll för pensionärerna.

Ingen broms

Samtidigt som inkomstpensionen sänks beräknas premiepensionen sänkas med 8 procent.

Pensionsmyndigheten tror dock inte att den från SPF Seniorernas sida hårt kritiserade och omdebatterade ”bromsen” ska behöva slå till de närmaste åren. Även det är dock osäkert.

Måste ses över

– I allmänhet visar detta att pensionerna måste förstärkas, hela systemet måste ses över. Det handlar om pensionsavgiftshöjning, att arbete ska löna sig, att pensionerna utvecklas bättre än priserna, att man känner sig trygg ekonomiskt på äldre dagar och att följsamhetsindexeringen ses över.

Pensionsmyndigheten ska komma med en ny prognos i slutet av juli.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2020-05-05
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas