Fallande aktiekurser tillsammans med låga räntor gör att flera pensionsbolag tvingas minska utdelningen till pensionsspararna. För enstaka bolag är krisen så stor att de riskerar konkurs, skriver bland annat DN och SvD.
När börsen rasar brukar det vara köpläge. Men flera pensionsbolag har gjort så stora förluster att de tvingats sälja sina aktier. Enligt SvD kan pensionsbolagen ha förlorat mer än 70 miljarder kronor sedan i augusti. Bolagen kan heller inte tjäna särskilt mycket pengar på räntor, eftersom den långa räntan är rekordlåg.
Du som har börjat ta ut pension kan få sänkta utbetalningar, och du som ännu inte gått i pension får sänkta prognoser och mindre pengar i slutändan än vad du har räknat med. Det beror på att den haltande ekonomin tvingar pensionsbolagen till så kallade ”återtag”. De kan inte hålla sina löften om hur stor avkastningen ska bli för spararna, och tar därför tillbaka en del av räntan som man fördelat bland spararna.
SEB Trygg liv Gamla är ett av de bolag som har tvingats till sådana återtag. Länsförsäkringar Liv har till och med stängt portarna för nya sparare. Och ett bolag som pekas ut som rent konkursmässigt är Salus Ansvar, men även SPP Liv, statliga Kåpan och Försäkringsbranschens Pensionskassa ligger illa till.
-Kan pensionsspararna flytta sina pensionspengar bör man göra det till de starkare bolagen – åtminstone om man är ung. Även äldre pensionssparare bör flytta dem om man inte har en garanterad ränta över 4 procent, säger Gustav Axehult, analytiker på Söderberg & Partners, till SvD.
Som starka bolag räknar han AMF, Skandia och Folksam.
Skulle ett pensionsbolag gå i konkurs har spararna förtur på att få ut sina pengar. Däremot är det inte säkert att man får ut lika mycket pengar som man satt in.
Frida Anderson Johansson
frida.johansson@veteranen.se
Anpassar du dig efter pensionsbolagens kris? Svara på Veckans fråga här till höger.
Låg solvens
betyder risk
Ett starkt pensionsbolag ska ha tillgångar som är större än de garantier man har lämnat till sina sparare. Förhållandet mellan tillgångar och garantier anges som företagets solvens. En solvens över 130 procent är bra. Under 130 börjar Finansinspektionen hålla ögonen på bolaget, och under 104 så är det risk för konkurs.
Så ser solvensen ut:
AMF 195 procent (sista augusti)
Skandia liv 153 procent (sista augusti)
Folksam liv 132 procent (21 september)
Alecta ”över 130” (sista augusti)
Salus Ansvar 114 procent (26 september)
SEB Trygg liv, Länsförsäkringar, SPP liv, Kåpan, Försäkringsbranschens pensionskassa ”under 130 procent”
Källa, DN och SvD