Nyheter

Pensionssystemet ska ändras

Publicerad 2011-02-09

Pensionsgruppen, som består av de fyra borgerliga partierna och Socialdemokraterna, är överens om att utreda frågan om hur de arbetade timmarna kan bli fler, för att klara åtminstone bibehållen nivå på den statliga pensionen när alltfler lever längre.

– Det är bra att initiativet kommer, men ambitionen från makthavarnas sida verkar inte vara att ta bort det staket som åldersgränser överhuvudtaget utgör för äldres möjligheter att arbeta, säger Karl Erik Olsson.

– Jag ser alltså inte en attitydförändring från regeringens sida, eller hos socialförsäkringsministern, på den här viktiga punkten. Höjer man rätten att fortsätta arbeta från 67 till 69 år så är där likafullt en gräns. Den här aspekten bör finnas med när pensionsgruppen gör sin utredning, säger Karl Erik Olsson.

En förändrad attityd
SPF-basen tycker sig dock kunna uttolka en attitydförändring på en annan viktig punkt:

– När Ulf Kristersson säger att vi blir fler äldre och därför inte kan betala pensionerna, så hör jag att han håller med om att pensionerna faktiskt är för låga. Det är nytt – tidigare har försvaret för pensionssystemet som sådant varit något som ständigt hållits fram, man har hyllat systemets stabilitet.

– Jag tror att socialförsäkringsministern och regeringen nu inser konsekvenserna av att bromsen har sänkt pensionerna med sju procent på två år. Vi är inte tillbaka på samma nivå förrän 2015. Under den tiden, från bromsens första tillslag 2009 till 2015, kommer pensionärerna att ha tappat 15 procent i köpkraft jämfört med löntagarna.

Alla åldrar ska prövas
Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) och Tomas Eneroth som är Socialdemokraternas ledamot i Pensionsgruppen var efter gårdagens sammanträde överens om att se över samtliga tre åldersgränser i pensionssystemet. Det innebär att man ska göra följande:

  • Fullfölja regeringens vallöfte och statsminister Fredrik Reinfeldts utfästelse i höstens regeringsförklaring att en anställd ska ha rätt att stanna kvar på sitt jobb från dagens 67 år till 69 år.
  • Se över om dagens 65 år är rätt startålder för att få lyfta garantipension.
  • Pröva om man tidigast ska få ta ut inkomstpension, tilläggspension och premiepension vid 61 år, som i dag, eller om 62 år ska gälla. Ett förslag som regeringen formulerade i en promemoria redan i april 2010, och som Socialdemokraterna då sa blankt nej till.

Motiveringen, då som nu, är att medellivslängden har ökat – för män med två år och för kvinnor med ett år – sedan den nya pensionsöverenskommelsen träffades i början av 1990-talet.

Hur lång tid utredningen väntas ta innan förslag läggs på riksdagens bord återstår att se. Närmast handlar det om att ta fram direktiv, erfar veteranen.se.

Arbetslivet måste förändras

Tomas Eneroth underströk efter sammanträdet att ändrade åldersgränser måste följas åt av en diskussion om hur fler människor ska orka förlänga sina arbetsliv.

Karl Erik Olsson håller med om att den analysen är avgörande.

– För att det här ska fungera måste vi förändra arbetsmiljön, arbetet måste ledas och fördelas på rätt sätt men vi behöver också tänka ut på vilket sätt fler unga kan arbeta mer och tidigare.

Jan Arleij
Jan.arleij@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas