Politiker lovar åtgärder mot gode män-system
Foto Kuzma / Colourbox
Nyheter | Upprörda

Politiker lovar åtgärder mot gode män-system

Kritiken mot systemet med gode män växer. Regeringen svarar med att lova att ta Sveriges Kommuner och Landsting i örat.

Jan Arleij
Publicerad 2016-04-27

– Jag kommer att kalla till mig tillsynsmyndigheterna och ta initiativ till samtal med SKL så fort som möjligt, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Efter samtalen kommer regeringen att gå igenom vilka regelförändringar som behövs, lovar justitieministern.

”Ska i fängelse”

Sedan SVT radat upp exempel på hur gode män stjäl från dem vars rätt de ska bevaka säger sig Morgan Johansson vara beredd att införa sanktioner.

– Det tycker jag att vi ska överväga. Kan människor under lång tid ägna sig åt både förskingring och stöld utan att samhället ingriper, då måste kontrollmöjligheterna och sanktionerna förändras. Tjuvar ska sitta i fängelse, de ska inte bli gode män, säger Morgan Johansson till SVT Nyheter.

JO kritisk

JO Lars Lindström menar att kommuneras kontroll ofta är inkompetent och att den istället bör skötas av en statlig kontrollmyndighet.

– Jag tycker att det är ett dåligt system och jag tror att om tillsynen av det här var en statlig angelägenhet så skulle det bli mycket bättre. De som tillämpar systemet kan inte reglerna och kan inte ta vara på de enskildas rätt på det sätt man måste göra. Det är helt oacceptabelt.

Kräver ändring

Liberalerna i riksdagens socialutskott anser att systemet behöver förändras, och kräver nu både utbildning för gode män och skyldighet att anmäla vid misstanke om brott.

– Årsrika med gode män befinner sig ofta i ett utsatt läge. Att vara god man är ett förtroendeuppdrag som många tar på sig för att hjälpa andra människor. Samtidigt måste rättssäkerheten vara god. Därför är det viktigt att gode män får utbildning i vad som förväntas, säger Barbro Westerholm (L), riksdagsledamot i socialutskottet.

Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se

Vill ge kommunerna böter

I hälften av alla inspektioner som länsstyrelserna gör av kommunernas kontroll av de goda männen så får de kritik.

Men vid nästa kontroll finns problemen oftast kvar, visar SVTs granskning.

Flera av Länsstyrelserna säger att deras tillsyn är tandlös och vill kunna ge kommuner böter när de missköter sitt uppdrag.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2016-04-27

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas