Nyheter

Regeringskansliet sparkar de äldsta

Publicerad 2011-09-21

Veteranen granskade föryngringen av makten i nr 1 2011. Regeringskansliet stod inför att öka graden av visstidsanställda samt att byta ut specialisterna mot generalister. Man har dragit ner på chefer och ökat mängden handläggare. I praktiken betyder det att arbetsstyrkan föryngras.

Samtidigt framhöll chefer på regeringskansliet att man ville tillvarata äldres kompetens.

Enligt Uppdrag granskning har dock en mycket stor del av de anställda som sagts upp funnits bland de anställda med längst anställningstid eller varit sådana som haft problem med sjukdomar, varit fackligt aktiva eller varit inblandade i konflikter med en chef.

En arbetsgivare har rätt att ta hänsyn till arbetsuppgifer när personal ska sägas upp. Men det kräver att personer med samma typer av arbete samlas i en grupp, och att turordningen sedan gäller inom gruppen.
På regeringskansliet har man bortsett från att många anställda har liknande arbetsupptifter. I flera fall har man delat in personal i ”grupper” om en person, som alltså varit sist anställd i sin grupp och därför fått gå. På det sättet har man kringgått turordningsreglerna.

Enligt regeringskansliet förvaltningschef Anna-Karin Jatko har man inte brutit mot några regler när man minskat personalstyrkan.
-Självfallet har vi följt den lagstiftning som gäller. Det är ett omfattande avtal och det har jag ju naturligtvis följt i alla delar, säger hon till SVT.

Uppdrag granskning om uppsägningarna i regeringskansliet sändes onsdagen 20 september 20.00 i SVT 1.

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Läs Veteranens granskning av uppsägningar på regeringskansliet här: Maktens unga ansikte

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas