S: Pensionärsskatten ska bort
Nyheter

S: Pensionärsskatten ska bort

Socialdemokraterna upprepar nu löftet från förra mandatperioden: skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare är av ondo och ska avskaffas.

Publicerad 2011-12-05

S kritiserar M för att skatterna har sänkts i för stor omfattning.

Men när det kommer till pensionärerna bör samhället klara av ytterligare en rejäl sänkning. Trots att kostnaden är 17 miljarder kronor.

– Det är det en principsak, sa S-ledaren i en längre intervju i SVTs Agenda igår kväll.

Målet är klart
Partiet har avslutat sitt rådslag, som fungerar som en extrakongress. Efter den senaste tidens turbulens kring bland annat Håkan Juholts yviga ledarastil och spontana utspel i olika tunga sakfrågor kan beskedet i Agenda tolkas som förankrat i partiet.

Samtidigt hänvisar Juholt noggrant till att partiet behöver ha ett år på sig för att låta Leif Pagrotsky komma fram till ett genomarbetat förslag till hur S vill lägga upp den totala skattepolitiken.

Men målet anges klart av Juholt redan nu: skillnaden i skatt mellan löntagare och pensionärer ska försvinna under nästa mandatperiod, 2014-2018, om hans parti återvinner regeringsmakten.

Försiktig om takten
Håkan Juholt har tidigare i höst antytt att det skulle vara möjligt att ta bort klyftan på ett år. Nu formulerar sig alltså S-ledaren betydligt mer försiktigt.

Frågan om pensionssystemets svagheter och att dessa kan bli en valfråga 2014 togs inte upp av Håkan Juholt.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.