Så gör du dig av med granen
Här dumpar du granen Foto Colourbox
Nyheter

Så gör du dig av med granen

Från 800 kronor i böter till fängelse i högst ett år. Det kan bli följden om du dumpar julgranen på fel ställe.

Publicerad 2014-01-06

Grön, frisk och barrdoftande har förvandlats till brun, torr och naken. Tjugondag Knut är julen officiellt slut, och därmed ska även julgranen ut. Men var gör man av åbäket?

Bor du på landet och är lagd åt Gör det själv-hållet, så kan du förstås köra din gamla gran i flismaskinen och använda den i rhododendronabatten, eller kapa upp den i lagom bitar och använda som ved i kaminen. Den kreative kanske kan måla sin avbarrade gran i valfri färg och kalla den för skulptur.

Vi andra gör bäst i att betrakta den uttjänta granen som det grovavfall den klassas som och behandla den därefter. Det innebär att vi har följande möjlifheter att bli av med den:

1: Grovsoprummet
Bor du i lägenhet så ansvarar fastighetsägaren, eller din förening, för grovavfallet. Har du tillgång till ett grovsoprum så är det alltså i regel här du ska lämna din gamla gran, gärna nedklippt och lagd i sopsäck. Många fastighetsägare ordnar också särskilda containers för graninsamling. Har ni varken grovsoprum eller container? Kontakta fastighetsägaren och fråga var du ska göra av granen.

2: Återvinningscentralen
Har du bil kör du med fördel iväg granen till den kommunala återvinningscentralen. Väl där kastar du antingen granen i behållaren märkt “trädgårdsavfall/ris” eller i “brännbart”.

3: Särskilda insamlingsplatser
Vissa kommuner ordnar särskilda insamlingsplatser i bostadsområdena där man kan ställa sin gran och få den bortforslad.

4: Insamling via sophämtningen
En del sophämtningsföretag erbjuder villa- och radhusägare tjänsten att forsla bort din gamla gran mot en avgift som läggs på den vanliga sophämtningsavgiften.

5: Insamling via ideell förening
Ideella föreningar brukar vara duktiga på att hitta sätt att samla in pengar. Ett är att hjälpa människor bli av med sina gamla julgranar. Bland annat Lions och flera idrottsklubbar ägnar sig åt detta runt om i landet. Du ställer ut sin gran vid tomtgränsen, tillsammans med ett kuvert med några tior i. Har du någon lokal förening som gör detta har du säkerligen fått en lapp i brevlådan.

6: Vanliga soporna
Det är inte olagligt, om än olämpligt och ganska meckigt, att klippa ner hela granen i småbitar och slänga den i de vanliga soporna. Dessutom tar soppåsarna med gran en del plats i soptunnan.

7: Komposten
Har du tillgång till en egen trädgårdskompost kan du naturligtvis lägga granen där. Men tänk på att det tar lång tid för en granstam att brytas ned.

8: Valborgsmässobålet
Ordnar byalaget, bostadsföreningen eller samfälligheten eget valborgsfirande? I större majbrasor brukar det ingå en och annan gammal julgran. Om det planerade bålet ligger avskilt och inte anses förfulande för omgivningen kanske man har börjat samla material redan nu. Men lägg inte din julgran någonstans utan tillåtelse.

Här ska du inte lämna granen:

På gatan
Det är förbjudet att slänga granen på gatan. Det räknas som nedskräpning, är brottsligt och kan ge böter eller upp till ett års fängelse.

I sopnedkastet
Du kan själv tänka dig vad som händer om du pressar ner en gran i sopnedkastet. (Är den dock nedklippt i småbitar och inknuten i en soppåse kan det passera.)

Vid återvinningsstationen i ditt område (behållarna för glas och kartonger mm)
Har inte kommunen uttryckligen sagt att det är graninsamling vid återvinningsstationen så är det inte det. Här är det förpackningar som ska återvinnas, inte gamla juldekorationer.

Har du fallit till föga för bekvämligheten i en platsgran så fäller du helt enkelt ihop den och stoppar in den i förrådet igen. Och skulle du vilja kasta din plastgran är det brännbart som gäller.

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Energigran

Julgranarna blir till fjärrväme och el vid förbränning. En gran kan omvandlas till el som räcker till att köra fyra maskiner tvätt eller hålla en adventsljusstake tänd i en månad. Ett par hundra granar kan driva en vanlig kyl och frys i ett helt år.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas