Sätter färg på vardagen
Birgit Hansson, Barbro Tellow och Maj-Britt Lurén målar akvarell. Foto: Kerstin Gråberg Birgit Hansson, Barbro Tellow och Maj-Britt Lurén målar akvarell. Foto: Kerstin Gråberg
Nyheter | Vattenfärg

Sätter färg på vardagen

Varannan onsdag träffas ett gäng från SPF Åmåliterna i Älvsborgs Norra för att måla akvarell och umgås.

Publicerad 2013-05-01

Att akvarellcirkeln är populär märks inte minst på att den har hållit på i nio år, med nästan samma medlemmar som från början. Kerstin Gråberg är cirkelledare.
– Jag är glad amatör och har aldrig utgett mig för att vara lärare, men jag blev tjatad på. Först sade jag nej, jag behöver gå kurs själv, men sedan jag gav med mig så har det rullat på. Vi har väldigt trevligt.
– Den äldsta är nog 93 år. Alla har olika bakgrund, någon har aldrig målat akvarell tidigare, andra har målat porslin. I höstas började den första mannen, och nu är två män med.
Har deltagarna sina egna färger?
– Ja, alla som börjar får en utrustningslista med förslag på färger, penselstorlekar och papper.
Vilket är det vanligaste motivet?
– Någon form av landskap. Eller blommor. De får måla vad de vill. Det enda jag säger är att de ska ha tänkt ut vad de vill måla innan de kommer, så att de inte ägnar tiden åt att fundera i stället för att måla. Många får beställningar från barnbarnen. ”Åh mormor kan du inte måla en sån här till mig”.
Dricker ni kaffe?
– Ja, det är klart att vi fikar, det förstår du väl. Jag har inga större krav på målningen, det viktiga är att vi har kul!

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Vatten värld

Akvarell, eller vattenfärger som man ofta säger, är en målningskonst med anor. I Egypten målade man med akvarell långt före Kristus tid, men redan innan dess användes akvarellteknik i Kina.
Eftersom färgen är transparent är det en bra idé att börja måla alla ljusa partier först och sedan fylla på stegvis med mörkare nyanser.
Vissa anser att akvarell är en av de svåraste målningsteknikerna. Till skillnad från när du målar med oljefärg kan du inte så lätt måla över dina misstag när du använder akvarell.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas