Seniorer bäst på matkvalitet
Lukta på maten Grönsaker är det livsmedel som oftast kastas. Foto Colourbox
Nyheter

Seniorer bäst på matkvalitet

Seniorer slänger inte mat i onödan lika ofta som yngre, enligt en studie som Lantmännen gjort.

Publicerad 2011-11-29

Bäst-före-datum betyder att producenten garanterar att livsmedlet håller en viss kvalitet fram till det angivna datumet. Det betyder inte att livsmedlet blir dåligt när datumet passerat. Tvärtom kan maten i vissa fall hålla betydligt längre. Ändå går 4 av 10 svenskar blint efter bäst-före-datumet när de avgör om mat går att äta eller inte.

Men bland seniorer ser det bättre ut. I åldersgruppen 56-65 litar sju av tio på sina egna sinnen när de avgör matens kvalitet. I åldersgruppen 25-35 är man betydligt osäkrare, och låter sig oftast styras helt av bäst-före-märkningen. Bara fyra av tio i den yngre åldersgruppen vågar lita på näsa, syn och känsel.

Det gör att yngre slänger fullt ätbar mat betydligt oftare än vad äldre gör.

 

Lukta på maten

– Vi skulle behöva lära oss av de äldre generationerna som inte stirrar sig blinda på bäst-före-datum utan låter sina sinnen avgöra om maten är ätlig eller inte. Ett livsmedel ändrar doft, färg, smak och konsistens i och med att det blir äldre och många gånger innebär det att det bara blir ännu godare, säger Jenny Svederman, presschef Lantmännen.

Som med allt annat är det dock bäst att hålla sig på en lagom nivå. Gammal mat kan vara farlig, och luktar maten konstigt ska du inte äta den.

 

Frida Andersson Johansson

frida.johansson@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas