Seniorer behövs i politiken och i kulturlivet
Nyheter | Ylva Bergman
Ylva Bergman, chefredaktör Veteranen

Seniorer behövs i politiken och i kulturlivet

"Vem ska ta ansvar för personer utan telefon och datorer i glesbygd, eller för fattigpensionärerna?"

Publicerad 2013-09-05

Hösten står för dörren och om ett år är det val. Det blir ett viktigt val, men kommer politikerna att tala om framtiden på riktigt, eller blir det en sedvanlig uppvisning i kronor och ören?
Vem pratar om vilket samhälle vi vill ha om 50 år? Hur ska vi ta hand om alla som lever allt längre, eller ska det vara upp till envar? Vem ska ta ansvar för personer utan telefon och datorer i glesbygd, eller för fattigpensionärerna?
Hur ska arbetsgivarna förmås sluta välja bort äldre, invandrare eller för feta arbetssökande och inte koppla kreativitet till en 35-åring med balla brillor.
Skämt åsido, visst står vi inför ett vägskäl, där vi å ena sidan hyllat konstnärer som Louise Bourgeois, som fick sitt stora genombrott vid 70, å andra sidan har ingått en tyst överenskommelse om att äldre är trista och inte kan skapa nya värden.

Den som vill bli omvald ryggar ofta för de svåraste frågorna. Ta abort-frågan på Irland där folket länge varit för en mer liberal lagstiftning men där politikerna under katolska kyrkans inflytande inte vågat riskera sin makt och istället riskerar kvinnornas liv.
65+  är snart 25 procent av väljarkåren men i riksdagen är de bara sju procent, visar Veteranens undersökning. Frågan om 65+ inte får komma in i politiken har diskuterats på Facebook i sommar, och några konstaterar att det visst går! Andra menar att du måste vara känd, eller ha gjort karriär, för att bli accepterad. Är det så?
I det här numret börjar Veteranens valbevakning – tipsa oss om vad du tycker att vi ska ta upp och häng med i debatten på webben och Facebook.

Seniorer är också viktiga för kulturlivet, både som mottagare och sändare. Utan seniorer stannar kulturen – eller? I det här numret möter du författarna Karin Brunk Holmqvist och Henning Mankell, några av kvinnorna bakom föreställningen Carmina Burana och minns Monica Z apropå en ny film – det berikar livet!

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas